ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняУкраїна може залишити Європу без газу

Україна може залишити Європу без газу

Європа ризикує замерзнути через брак необхідних запасів газу в українських газосховищах. Наразі ця перспектива як ніколи актуальна, оскільки, за словами експертів, у опалювальний сезон наша країна увійде з 14 млрд куб. м газу, що надто мало.

Запас газу в українських сховищах в обсязі 14 млрд куб. м є занадто малим для опалювального сезону, через що можуть виникнути проблеми з транзитом. Про це заявив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич у ефірі Першого ділового каналу.

«Якщо буде закачано мало газу до підземних сховищ - 14 мільярдів накопичено на закінчення сезону закачки, то цілком реально, що за умови різкого похолодання ми можемо мати проблеми: і Росія, і Україна, і Західна Європа», - сказав він.

Дмитро Марунич нагадав, що подібна ситуація вже була.

«Така ситуація вже була у 2011 році, коли було рекордне похолодання. «Газпром», навіть максимально наростивши видобуток газу, а Україна, максимально збільшивши продуктивність сховищ, все одно не змогли повною мірою забезпечити заявки європейських країн», - зазначив експерт.

Фахівець наголосив, що тоді до українських сховищ було закачано понад 20 млрд куб. м газу.

«Якщо зараз закачають 14-16 мільярдів, то цілком реально, що у холодну зиму можуть бути проблеми», - розповів Дмитро Марунич.

На його переконання, в українських сховищах має бути хоча би 18-19 млрд куб. м газу.

Читайте також: Газовий транзит не посварить Україну з Росією

Нагадаємо, Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький підтвердив, що опалювальний сезон 2013-2014 років почнеться із запасами газу в українських сховищах в обсязі 14 млрд куб. м.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, рішення російського «Газпрому» про призупинення авансових платежів за транзит природного газу НАК «Нафтогаз України» як мінімум до 2015 року створює потенціал помірних перебоїв у постачаннях газу до Південно-Східної Європи цієї зими. До таких невтішних прогнозів дійшли експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, зважаючи на недостатній рівень газу в українських сховищах.

«Необхідний обсяг (запасів газу в ПГС - ред.) становить лише близько 2% від річного обсягу споживання газу в Європі. Тому поточні розбіжності навряд чи вчинять істотний вплив на регіон загалом. Водночас, це може призвести до деяких перебоїв у країнах, які покладаються на постачання російського газу через Україну, включаючи Болгарію, Грецію і Туреччину», - вважають в агентстві.

Варто зазначити, що з початку 2012 року «Газпром» провів авансові платежі «Нафтогазу» за транзит на суму 3,5 млрд дол., які українська компанія використовувала для фінансування закупівель російського газу, у тому числі для поповнення сховищ. Проте нещодавно «Газпром» заявив, що останній платіж на 1 млрд дол. покриватиме період до початку 2015 року.

Ці платежі допомагали «Нафтогазу» підтримувати обсяг запасів на рівні 7,5 млрд куб. м. Проте «Газпром» заявляв, що «Нафтогазу» необхідно закачати до ПГС ще 12 млрд куб. м для забезпечення достатнього обсягу газу Україні на зиму, щоб компанії не потрібно було використовувати газ, який направляється через газопровід до Європи.

 
Коментарі (0)