ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна наполягає на своїй «газовій невинності»

Україна наполягає на своїй «газовій невинності»

Найближчим часом Київ направить «Газпрому» офіційну відповідь на його фінансові претензії, так як Україна не має наміру виплачувати Росії штраф у розмірі 7 млрд доларів.

Україна не має наміру виплачувати Росії штраф у розмірі 7 млрд доларів. Про це пише «Комерсант-Україна».

Вчора глава Міненерговугілля Едуард Ставицький заявив, що найближчим часом Київ направить «Газпрому» офіційну відповідь на його фінансові претензії.

За даними видання, в Міненерговугілля будуть наполягати на тому, що вчасно повідомили Росію про скорочення споживання і не отримали письмових заперечень, а також на те, що в «Газпромі» підписали акти приймання-здачі спожитого в минулому році газу.

Юристи називають цю позицію достатньою для того, щоб домогтися перемоги в міжнародному арбітражі. Втім, експерти сумніваються, що справа дійде до суду, називаючи претензії монополії елементом тиску на переговорах щодо створення газотранспортного консорціуму.

«Нам виставлений рахунок за обсяг, який Україна взагалі не брала. Тому я вважаю, що з юридичної точки зору Україна виконала всі свої зобов'язання»- заявив Едуард Ставицький.

За словами Міністра, зараз юристи вивчають боргові вимоги «Газпрому» для того, щоб надати юридично виважену відповідь.

Едуард Ставицький також підкреслив, що ніякого конфлікту на цьому грунті між «Нафтогазом» і «Газпромом» не існує, а йде юридичний процес.

«Так, я скажу відверто, це малоприємний факт, але ми ставимося до нього з розумінням», - зазначив глава Міненерговугілля.

Міністр юстиції Олександр Лавринович додав, що претензії «Газпрому» виникають з тексту договору.

«Але водночас в цьому договорі є й інші позиції, які можуть бути використані для того, щоб опонувати вимогам російської монополії», - заявив Олександр Лавринович.

Високопоставлене джерело в Міненерговугілля розповіло виданню, що відповідь «Газпрому» вже «фактично готова і найближчим часом буде відправлена».

«Перш за все, що стосується штрафів за недобір газу або принципу take-or-pay, то вони визначалися у пунктах 6.5 і 6.6 угоди, які були скасовані «харківськими угодами» . Тому про штрафи не йдеться. Але в договорі дійсно обмовляється покупка певного обсягу газу, який ми не купили по причині його дорожнечі», - пояснив співрозмовник видання.

За його словами, головні аргументи України в суперечці з «Газпромом» - це пункт 3.8 договору, де зазначено, що кількість газу, зазначеного в комерційному акті приймання-здачі, і його вартість є остаточними.

«Оскільки російська монополія підписала акти приймання-здачі за минулий рік, ми вважаємо, що ми їм більше нічого не винні», - сказало джерело в Міненерговугілля.

У «Газпромі» від офіційних коментарів відмовляються. Однак джерело видання в компанії підтвердило, що письмова відмова споживати газ від України дійсно був отримана, а всі акти приймання-здачі за підсумками 2012 підписані.

«Але погодження має увазі нашу письмову згоду, а не відсутність відмови», - пояснило джерело в «Газпромі».

Нагадаємо, 27 січня «Газпром» зажадав від НАК «Нафтогаз України» 7 млрд доларів за недобір близько 16 млрд кубометрів газу в 2012 році.

 
Коментарі (0)