ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїну чекає газовий бойкот

Україну чекає газовий бойкот

Криза в газових відносинах з Росією може завершитись припиненням постачання «Газпромом» газу для України.

Варіанти подальшого розвитку подій в газових переговорах з Росією можуть бути зовсім різними, запевняють експерти. Зокрема, екс-міністр палива й енергетики Юрій Продан переконаний, що як один з варіантів може бути навіть припинення постачання газу.

«В минулі роки, коли в нас були ці дві газові кризи (йдеться про припинення Росією постачання газу в 2006 і 2009 роках – ред.), теж не було підстав для припинення газопостачання, особливо коли йшлось про припинення постачання в Європу. Але «Газпром» пішов на це. І зараз теж немає підстав, але «Газпром» може все трактувати по своєму, а тому може бути варіант припинення постачання газу для України», - розтлумачив експерт.

На думку Юрия Продана, вимоги «Газпрому» не мають політичного підґрунтя, і ніяк не пов’язані з нещодавно підписаною угодою України з компанією Shell. На його думку ці вимоги мають чисто економічний характер, тому що недобір газу дійсно мав місце. Однак, експерт дивується, чому минулого року в подібній ситуації «Газпром» не реагував. «Був прецедент минулого року, коли «Газпром» в подібній ситуації не виставляв рахунків. А все тому, що зараз є питання, як рахуються ці закупки газу. Наприклад, чи враховуються в закупленому у Росії газу ті 7 млрд кубометрів, які закупляє інша компанія (йдеться про приватну компанію Ostchem – ред.), бо ми ж не бачимо з вами самої схеми розрахунку. І як це відбувалось в минулому році , ми теж до кінця не знаємо», - сказав експерт.

Читайте також: На газовому поприщі прогнозуються спекуляції

В такій ситуації, на думку екс-міністра, можливі два варіанти розвитку подій. Перший – це відстоювання своєї позиції Україною в суді. «Але які сьогодні позиції в України в газових переговорах? Те, що Україна не готова відбирати стільки газу? Ну добре, «Газпром» тоді скаже – не беріть газу взагалі. Україна може цю позицію відстоювати в суді. Але чи відстоїть – це питання. Бо «Газпром» матиме тут певні юридичні переваги, й інформаційні також», - сказав Юрій Продан.

Тому, запевнив експерт, потрібно домовлятись на найвищому політичному рівні. «Про зниження закупок треба було говорити під час підписання Харківських угод. Тобто певний час вже втрачений. Але зараз це питання слід вирішувати на найвищому політичному рівні. І наш президент повинен всіма можливими шляхами захищати свою позицію і наші національні інтереси», - пояснив експерт і додав, що в цьому питанні потрібна консолідація всіх політичних сил, і «тільки тоді можна буде досягти певного успіху в переговорах».

Нагадаємо, як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, 26 січня «Газпром» висунув «Нафтогазу України» рахунок на 7 млрд дол. штрафних санкцій за недобір задекларованих договором 2009 року гарантованих обсягів закупівлі газу.

За урядовими даними, Україна закупила минулого року 33 млрд російського газу, які задекларовані як обов’язковий мінімум закупок. Однак, частка «Нафтогазу» в цих закупках за неофіційними даними була на рівні 25 млрд м.куб., а ще 8 млрд закупила компанія Дмитра Фірташа Ostchem Holding Limited.

 
Коментарі (0)