ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна підштовхує Європу до «транзитних» змін

Україна підштовхує Європу до «транзитних» змін

Україна наполягає, щоб європейські країни купували «газпроміське» паливо на україно-російському кордоні. Однак, Європа поки не готова до таких змін.

Україна зацікавлена в тому, аби європейські країни купували газ не на кордоні з нашою державою, а на кордоні з Росією. Про це заявив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов під час спільної прес-конференції спікерів парламентів країн NB-8 у м. Паланга (Литовська Республіка).

«Ми зацікавлені, щоб європейська сторона  купувала газ на кордоні з Росією. Також сподіваюся, що європейські країни займуть у цьому питанні спільну з Україною позицію», - зазначив він.

Глава Парламенту пояснив це бажання тим, що наразі «Росія веде проти України війну не лише на Сході, а й в економіці», а тому необхідні зміни. «Один з її компонентів - газова війна. Російська Федерація хоче диктувати свою політику у цьому питанні і намагається шантажувати», - підкреслив він, додаючи, що українська сторона не може цього дозволити.

При цьому пан Турчинов нагадав, що українська сторона подала до Стокгольмського арбітражного суду позов про монопольний диктат «Газпрому». А також створює умови для залучення прозорих інвестицій з Європи та США для реформування вітчизняної газотранспортної системи.

Читайте також: Україна пішла в «енергетичний» наступ

Як повідомляла «Україна Комунальна», раніше у ЄС не вітали ідею НАК «Нафтогазу» щодо того, аби європейські газові компанії могли купувати російський газ на російсько-українському кордоні замість транзитування цього газу територією України. 

Заступник голови Єврокомісії, єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, заявив, що ця ініціатива вимагає перегляду транзитних контрактів. «Оскільки це питання не можна вирішити за короткий час, це питання потребує дискусії в рамках тристоронніх переговорів між Єврокомісією, Україною та Росією. Ми працюємо над проведенням такої зустрічі на початку осені. Наразі ситуація не впливає на транзит газу», - прокоментував він.

Примітно, що остаточної дати тристоронньої зустрічі у форматі Україна-Росія-ЄС досі немає, коли пройде зустріч ЄС з російською стороною, також невідомо.

 
Коментарі (0)