ГоловнаПублікаціїАналітика Україна пішла в «енергетичний» наступ

Україна пішла в «енергетичний» наступ

Які зміни на законодавчому рівні чекають українську енергетику, та як відреагувала Європа на можливість припинення транзиту російського газу? - відповіді на ці питання у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

Тиждень, що минає, запам’ятався найбільше законодавчими змінами, які чіткіше окреслили позицію країни щодо подальшого вирішення енергетичних питань. Так, 14 серпня, попри певні побоювання і негативні оцінки, Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №4453а Про санкції та №4116а щодо реформування системи управління єдиною ГТС України.

Зауважимо, законопроект №4453а Про санкції передбачає захист національних інтересів країни. Згідно з пояснювальною запискою, санкції можуть застосовуватись з боку України по відношенню до іноземної держави, іноземної юридичної чи фізичної особи, громадян України, юридичних осіб, створених за законодавством України, а також інших суб’єктів. Окрім того, як підкреслював раніше Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, у рамках дії цього документу, Україна зможе запровадити санкції проти «Газпрому», зокрема – на транзит російських енергоресурсів через Україну. За відповідне рішення проголосували 244 депутата.
 
У свою чергу, законопроект №4116а щодо реформування системи управління єдиною ГТС України передбачає передачу вітчизняних газопроводів в оренду без права їх відчуження європейським та американським енергетичним компаніям. «Згідно з законом ГТС не підлягає приватизації. Згідно з поправками, газотранспортна система на може бути передана в управління лише за згодою парламенту. Українська ГТС залишається на 100% державною власністю», - наголосив глава уряду Арсеній Яценюк. За цей документ проголосували 228 депутатів.

При цьому зазначимо, напередодні експерти енергетичної сфери сигналізували, що це ризиковані кроки, особливо у питанні обмеження транзиту російського газу. «Якби ми могли зупинити транзит газу, на російську економіку це б сильно вплинуло. Але ж не треба забувати і про вплив на європейську економіку. Там можуть негативно це сприйняти», - наголошував колишній Міністр економіки Володимир Лановий.

І не даремно. Європейським країнам нова «енергетична стратегія» України сподобалася мало. Так, Німеччина звернулася з вимогою до України не вдаватися до блокування поставок до Європи газу і нафти з Росії. «Федеральний уряд розраховує, що Україна не буде реалізовувати заходи, про які заявив Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк», - підкреслив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт.

Читайте також: Україна змінює «газову» стратегію

А Словаччина заявила про необхідність підготовки до потенційного зриву поставок російського природного газу через Україну. «Ми повинні бути готові, що така ситуація може виникнути», -  наголосив Прем'єр-Міністр Словаччини Роберт Фіко.

Також у ЄС не привітали і ідею НАК «Нафтогазу» щодо того, аби європейські газові компанії могли купувати російський газ на російсько-українському кордоні замість транзитування цього газу територією України.  Заступник голови Єврокомісії, єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, заявив, що ця ініціатива вимагає перегляду транзитних контрактів. «Оскільки це питання не можна вирішити за короткий час, це питання потребує дискусії в рамках тристоронніх переговорів між Єврокомісією, Україною та Росією. Ми працюємо над проведенням такої зустрічі на початку осені. Наразі ситуація не впливає на транзит газу», - прокоментував він.

До речі, остаточної дати тристоронньої зустрічі у форматі Україна-Росія-ЄС досі немає, коли пройде зустріч ЄС з російською стороною, також невідомо.

Поряд з цим вагомо, що відучора Словаччина розпочала тестове прокачування газу в Україну в реверсному режимі на компресорній станції в селищі Вельке-Капушани і на реконструйованому газопроводі Ужгород – Вояни. «Оператор газотранспортної системи Словаччини — компанія Eustream разом з українською стороною почали в суботу, 16 серпня, о 10 годині ранку за центральноєвропейським часом тестові випробування в реверсному режимі на компресорній станції в селищі Вельке-Капушани і на реконструйованому газопроводі Ужгород – Вояни», - наголосив офіційний представник словацької компанії Eustream Габріель Беєр.

За його словами, під час тестів відбудеться запуск реверсного режиму, а також перевірка надійності і операційно пропускної спроможності трубопроводу. Комерційне ж використання газопроводу розпочнеться 2 вересня. За попередніми заявами передбачається постачання близько 3 млрд кубометрів «блакитного» палива в рік, а  з 1 березня 2015 року газопровід зможе здійснювати поставки на максимальній потужності 10 млрд куб. м на рік.

Згідно з повідомленням НАК «Нафтогазу», українська ГТС готова до прийому природного газу зі Словаччини. Зокрема, 7 серпня «Укртрансгаз» завершив повний комплекс робіт на компресорній станції «Ужгород», спрямованих на забезпечення гідних технічних умов для європейського реверсу. «За результатами останніх переговорів між операторами газотранспортних систем України «Укртрансгаз» та Словаччини «Eustream» остаточно були узгоджені технічні аспекти, пов’язані з прикордонним співробітництвом, взаємодією при експлуатації об’єктів і обліком газу», – зауважили у компанії.

 
Коментарі (0)