ГоловнаПублікаціїПолітикаУкраїна продовжує битву за енергетику

Україна продовжує битву за енергетику

Яка доля українських підприємств ПЕК, що розташовані у зоні проведення АТО; у кого тепер купуватимуть газ великі споживачі; як зміняться тарифи на електроенергію з грудня, – про це читайте у щотижневому огляді найактуальніших новин.

На тижні, що минає, Кабінет Міністрів отримав керманича. Керівником уряду став «новий старий» Прем’єр  - Арсеній Яценюк. За відповідне рішення проголосував 341 народний обранець. Нагадаємо, пан Яценюк очолив уряд 27 лютого цього року. 

Парламентарі також обрали нового голову Верховної Ради. У крісло спікера сяде Володимир Гройсман - представник партії «Блок Петра Порошенко», який наразі є Віце-прем’єр-міністром – Міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. За призначення пана Гройсмана спікером проголосувало 359 депутатів. Народні обранці вважають, що таке призначення сприятиме розвитку України у європейському напрямку.
 
Примітно, що на тижні урядовці визначилися, що робити з підприємствами ПЕК, які перебувають у зоні АТО. Зокрема, у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості від 28 листопада припинили виробничу та фінансово-господарську діяльність держпідприємств, що належать до сфери управління Міненерго і знаходяться у зоні проведення  АТО. Про це йдеться у наказі Міністерства №841 від 25 листопада.
 
 
«З 28 листопада 2014 року припинити виробничу та фінансово-господарську діяльність державних підприємств, установ, організацій та об’єднань, що належать до сфери управління Міненерговугілля та господарських товариств, щодо яких Міненерговугілля здійснює управління корпоративними правами держави, які знаходяться у зоні здійснення АТО», - йдеться у наказі.
 
Відповідно до документу, керівники підприємств мають перемістити підприємства з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження в населені пункти, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.
 
Окрім того, керівники підприємств повинні евакуювати працівників (за їх згодою) та евакуювати майно та документи у разі можливості.
 
В свою чергу бойовики «ЛНР» на відповідне розпорядження українського уряду заявили, що забирають під свій контроль підприємства ПЕК, адже «українська влада відмовляється» від них. За інформацією «прес-служби» «ЛНР», підприємства паливно-енергетичного комплексу Луганської області не будуть припиняти роботу на підконтрольних самопроголошеній «ЛНР» територіях, незважаючи на наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.
 
«Як відомо, 27 листопада Міністерство палива та енергетики України видало наказ, згідно з яким повинні припинити роботу 252 підприємства та установи на території Донбасу. Таким чином, українська влада відмовляється від підприємств паливно-енергетичного комплексу, розташованих у зоні бойових дій», - заявили терористи.
 
«Виходячи з цього, самопроголошена «Рада міністрів Луганської народної республіки» заявляє, що керівництво «республіки» бере під свій контроль управління та забезпечення працездатності даних підприємств», - йдеться у повідомленні.

 
Також, на тижні, що минає, Кабінет Міністрів збільшив кількість промислових підприємств, які зобов'язані купувати газ цієї зими виключно у НАК «Нафтогаз України», вдвічі - з 74 до 152. Відповідну постанову №647 Кабінет Міністрів прийняв на своєму засіданні 26 листопада. У список, зокрема, включені азотні підприємства, яким в кінці вересня уряд заборонив купувати газ українського видобутку або з українських газових сховищ, хоча на практиці ця постанова не працювала. Одночасно Кабмін скасував свої попередні постанови №596 і №599 від 7 і 12 листопада, які оскаржили в суді приватні газовидобувачі.
 
Зазначимо, 27 листопада стало відомо, що в Україні подорожчає електроенергія. Прогнозна оптова ринкова ціна на електроенергію на Оптовому ринку електроенергії України з 1 грудня 2014 року зросте на 4,5% - до 940,98 грн за 1 МВт-год (без ПДВ). Відповідне рішення закріплене постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг №378 від 25 листопада 2014 року. Зазначимо, у вересні 2014 року прогнозна оптова ринкова ціна збільшилася на 4% порівняно з серпнем - до 900,5 грн за 1 МВт-год (без ПДВ). У жовтні-листопаді вона не змінювалася. Комісія щомісяця перераховує прогнозну оптову ринкову ціну електроенергії з урахуванням передбачуваної структури її виробництва. Енергопостачальні компанії враховують прогнозну ринкову ціну електроенергії при розрахунку роздрібних тарифів на неї.
 
Коментарі (0)