ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїна пропонує Росії «переграти» тарифи на транзит газу

Україна пропонує Росії «переграти» тарифи на транзит газу

Україна запропонувала Москві перейти на нову систему тарифоутворення на транзит газу. Київ сподівається, що це призведе до підвищення тарифів на транспортування «блакитного» палива.

НАК «Нафтогаз України» пропонує Росії розраховувати тарифи на транзит природного газу за системою RAB (Regulatory Asset Base) – регульована база задіяного капіталу. Це може призвести до збільшення ціни за транспортування «блакитного» палива в 1,5 рази, передає «Апостроф» з посиланням на НАК «Нафтогаз».

Зокрема, перехід на таку систему формування тарифу, як зазначає директор з розвитку бізнесу «Нафтогазу» Юрій Вітренко, дозволить гарантувати певні обсяги прокачки «блакитного» палива через українську газотранспортну систему.

«RAB дає нам фактично умову «шип-ор-пей», плюс веде до істотного підвищення тарифу - до рівня покриття всіх витрат, включаючи нормативну прибутковість на регуляторну базу активів», - зазначив він.

Також, RAB дозволить використовувати тариф за системою вхід/вихід та враховувати у ньому вартість ГТС.

Пропозицію України можуть розглянути вже до кінця травня під час «газових» переговорів Україна – ЄС – Росія.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, ЄС обіцяє Україні першість щодо транспортування природного газу до європейських країн. Зокрема, для цього Європа наголошує на забезпеченні сучасної енергетичної інфраструктури України.

 
Коментарі (0)