ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна змінює «газову» стратегію

Україна змінює «газову» стратегію

Як передчуття зими вплинуло на «газову» стратегію України, що допоможе Києву уникнути енергетичної кризи та на які ризиковані кроки готовий уряд? – «Україна Комунальна» пропонує огляд найактуальніших подій тижня, що минає.

Чим менше часу залишається до зими, тим більш актуальними стають питання газопостачан-ня. Якщо раніше Україна, Росія та Європа ревно відстоювали свої позиції та не погоджувалися на «газовий» компроміс, то на цьому тижні, здається, кожна зі сторін почала усвідомлювати, що або домовленість, або холодні батареї взимку чи численні збитки.

Неминуче рішення

Так, у ЄС вкотре наголосили, що прагнуть забезпечити стабільне газопостачання для України шляхом відновлення російсько-українських газових переговорів. Очікується, що єврокомісар з енергетики ЄС Гюнтер Еттінгер в кінці серпня вирушить до Москви, де відбудуться переговори з російським міністром енергетики Олександром Новаком і главою «Газпрому» Олексієм Міллером. За словами єврокомісара, обидві країни повинні домовитися про хоча б тимчасові ціни, поки не врегульовані претензії сторін у суді. При цьому пан Еттінгер також підкреслив, що Євросоюз не потерпить спроб Росії завадити налагодженню реверсних поставок газу з країн ЄС в Україну.

Однак, українські експерти стверджують, що Києву не потрібно особливо розраховувати на Європу, адже взимку вона на зможе допомогти Україні реверсом газу, так як сама буде відчувати дефіцит.

«Потрібно виходити з того, що зима буде екстремально холодною, і Росія припинить поставки газу. Європа не зможе нам допомогти з реверсом, бо там теж виникне дефіцит газу, як в 2012 році. Тому нам доведеться обходитися тим, що ми маємо», - зазначив директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар.

Читайте також: Європа не ризикне своєю теплою зимою заради українців

Тож, на думку експертів, потрібен нестандартний варіант виходу з ситуації всім трьом сторонам, адже Росія також потерпає в сформованій ситуації: їй потрібно комусь постачати «блакитне» паливо, інакше вона понесе збитки.

Розуміють це і в Москві. На думку колишнього першого заступника Міністра палива і енер-гетики РФ Сергія Чижова, домовленість між країнами буде. «Я чомусь все-таки переконаний, що восени ми домовимося і закриємо ці (газові – ред.) питання», - сказав він.

Якщо ж домовитися не вдасться, за словами пана Чижова, існує невелика ймовірність того, що ситуація в Україні доросте до гострої кризи.

«Але криза буде. Україна в найближчі кілька років точно не вийде на альтернативні джерела можливої поставки газу. Якщо виникне така неприємна ситуація і Україна змушена буде відбирати газ, це напружить весь ланцюжок у відносинах Росія-Україна-Європа», - заявив він.

Зауважимо, за словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана,  наразі Україні не вистачає газу, щоб пережити зиму в теплі. Брак «блакитного» палива складає приблизно 6 млрд кубометрів. Ця цифра може змінюватися в залежності від того, якими обсягами газу буде забезпечувати Україну Словаччина.

Пошуки важелів

Доки визначеності у питаннях газопостачання немає, Україна намагається хоч якось прорахувати шляхи уникнення можливої кризи. Зокрема, як повідомляють в НАК «Нафтогазі», одним з них є розгляд можливості закріпити на законодавчому рівні обов'язкову закупівлю газотрейдерами природного газу з Європи. «Ми зараз збираємося внести зміни в закон про торгівлю газом, які зобов'яжуть «Нафтогаз» і будь-якого іншого трейдера на українському ринку купувати частину газу в Європі. Ми зробимо це обов'язковим», - заявив Глава НАКу Андрій Коболєв.

У той же час Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, поставила вимогу керівникам обленерго і облгазів невідкладно створити та забезпечити цілодобову роботу антикризових енергетичних штабів оперативного реагування. Планується, що ці структури вирішуватимуть нестандартні та непередбачувані ситуації з електро- та газопостачанням в регіонах.

Та все це лише краплини в морі. На думку Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, Україна має переходити у наступ, в тому числі і вводити санкції проти Росії, щоб переговорний процес пришвидшився. «Я сказав про всі санкції, зокрема, про зупинення будь-яких видів транзитів: і авіаперельотів, і ресурсів», - зазначив пан Яценюк.

Втім, експерти підкреслюють, що це дуже ризикований крок. «Якби ми могли зупинити транзит газу, на російську економіку це б сильно вплинуло. Але ж не треба забувати і про вплив на європейську економіку. Там можуть негативно це сприйняти», - наголосив колишній Міністр економіки Володимир Лановий.

Читайте також: Україна почала війну за газовий транзит

За його словами, аби зупинити транзит газу нашою територією, його подачу повинна припинити і країна-постачальник.

«Не можна просто взяти і закачати собі цей газ. Водночас, ми не можемо нанести шкоди нашим західним партнерам і друзям. Прем'єр Яценюк правильно говорить, що ми — транзитна держава і можемо зупинити і повітряний транзит, і по трубах. Й нанести шкоду Росії. Але наскільки це правильно і це цільова шкода — треба розбиратися з втратами для всіх. Постановка питання цікава», - наголосив пан Лановий.

До речі, на тижні Секретаріат Енергетичного співтовариства вказав Україні на серйозні порушення законодавства ЄС щодо конкуренції в угоді між «Нафтогазом» і «Газпромом» про постачання газу в Україну.

«Відповідно до попередньої оцінки угоди між ВАТ «Газпром» та НАК «Нафтогаз України» щодо продажу-купівлі природного газу в 2009-2019 роках, секретаріат дійшов висновку, що ряд положень угоди, наприклад, умови про пункт призначення та «бери-або-плати», суттєво обмежують та спотворюють конкуренцію на ринку природного газу в Україні, а також впливають на торгівлю природним газом в Енергетичному співтоваристві», – йдеться в листі, надісланому Міністру енергетики України Юрію Продану секретаріатом Енергетичного співтовариства.

Примітно, що сама Україна сподівається на скасування Стокгольмським арбітражем умови «бери або плати» в контракті на купівлю природного газу між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром».

 
Коментарі (0)