ГоловнаНовини ЖКГПолітикаУкраїна сьогодні щомісяця втрачає 2-4 млрд через енергетичну блокаду

Україна сьогодні щомісяця втрачає 2-4 млрд через енергетичну блокаду

За відсутності постачання необхідного вугілля, підприємства можуть закуповувати його лише у США або Російської Федерації

Енергетична блокада несе загрози для вітчизняної металургії, підриває національну економіку та можливості до виконання соціальних програм, підтримки національної безпеки. 

Про це розповів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, передає УНН із посиланням на прес-службу КМУ.

«Сьогодні 2-4 млрд (грн - ред.) щомісяця ми втрачаємо. Це сьогодні та ціна втрат (від енергетичної блокади - ред.)», - підкреслив Прем'єр-міністр.

Зокрема, Гройсман наголосив, що що у 2016 році вдалося домогтися підйому національної економіки до 2,2%, у 4 кварталі ВВП країни збільшилося на 4,7%. Такі показники стали добрим сигналом для створення нових робочих місць, збільшення виробництва вітчизняної продукції, виходу на нові ринки. Більше того, зростання економіки дозволило підвищити соціальні стандарти. Так, було збільшено удвічі мінімальну заробітну плату, на 50% - заробітну плату вчителям, на 30% - лікарям.

Крім того, від розміру ВВП залежить обсяг видатків на сферу національної безпеки і оборони, що становить 5% ВВП. Таким чином, чим вище ВВП, тим більше країна буде інвестувати в українське військо і ставати міцнішою.

«У мене таке враження, що як тільки Україна починає піднімати голову, економічно ставати з колін, хтось має «дати зверху», щоб нам було дуже важко. Ця блокада значно негативно вплине на економіку. Це може призвести до падіння ВВП», - наголосив Гройсман.

За відсутності постачання необхідного вугілля, підприємства можуть закуповувати його лише у США або Російської Федерації, зауважив глава уряду.

«Якщо хтось вважає, що вугілля треба придбати у Російській Федерації, я категорично проти, тому що це і є торгівля з країною-ворогом, куди ми, українці, маємо заплатити валюту для того, щоб купити товар, від якого ми серйозно залежні», - зазначив він.

Раніше Володимир Гройсман заявив, що у зв’язку із блокадою 75 тис. людей можуть втратити роботу.

Крім того він додав, що блокада поставок вугілля з непідконтрольної частини Донбасу невигідна Україні, бо змушує українські підприємства закуповувати вугілля в Росії.

 

 
Коментарі (0)