ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВУкраїна стає на новий шлях боротьби з ТПВ

Україна стає на новий шлях боротьби з ТПВ

Україна крокує шляхом впровадження роздільного збирання побутових відходів. На сьогодні за такою системою поводження з ТПВ живуть у понад 500 населених пунктів країни.

У 503 населених пунктах України впроваджується роздільне збирання побутових відходів  - майже втричі більше населених пунктів охоплено таким збиранням, ніж у минулому році. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Мінрегіону.

За словами Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Темника, у 15 населених пунктах працює 21 сміттєсортувальна лінія. А саме: у Марганці, Нікополя, Запоріжжя, Севастополя, Чернівцях, Червонограді Львівської області, м. Буча, Біла Церква та с. Погреби Київської області, Луганську, Ровеньки та Старобільську Луганської області, у місті Дніпропетровськ працює 2 сміттєсортувальні лінії, а у місті Києві - шість таких ліній.

«Наприклад, у квітні 2013 року Державним підприємством «Укрекоресурси» відкрито новий виробничий комплекс із сортування побутових відходів. Потужність нової сортувальної лінії - 65 тисяч тонн твердих побутових відходів за рік, залишки побутових відходів після сортування утилізовуються на заводі «Енергія» Київенерго. Ще один приклад - в місті введено в експлуатацію завод з переробки побутових відходів потужністю 120 тисяч тонн побутових відходів на рік. Після сортування та відбору відходів як вторинної сировини залишки побутових відходів перероблюються у гранули для використання у вигляді альтернативного палива у цементних печах Здолбунівського цементного заводу Рівненської області», - сказав Міністр.

Він поінформував, що у 23 населених пунктах будуються сміттєсортувальні комплекси, в Макіївці Донецької області будується сміттєперевантажувальна станція. У містах Кременчук, Бар Вінницької області, Бориспіль Київської області на полігонах встановлені когенераційні установки, які з метану, що утворюється на полігоні, виробляють електроенергію. Ця електроенергія використовується для власних потреб підприємства.

«Це ті конкретні приклади, які ми плануємо поширювати в Україні», - додав Геннадій Темник.   

Очільник Мінрегіону наголосив, що не менш важливим у цьому питанні є формування світогляду населення щодо необхідності роздільного збирання відходів. «Чим більшу підтримку і розуміння населення на практиці ми отримаємо, тим легше і швидше ми зможемо впроваджувати масово роздільне збирання сміття».

Нагадаємо, у 2010 році Президентом оголошено пріоритетний напрям «Нова якість життя», спрямований на реалізацію національного проекту «Чисте місто».

Головне завдання проекту – модернізація існуючого обладнання, впровадження новітніх технологій у сферах благоустрою населених пунктів та поводження з побутовими відходами, зменшення обсягу твердих побутових відходів, який потрапляє на полігони, впровадження енергозберігаючих джерел світла у зовнішньому освітленні.

 
Коментарі (0)