ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна втрачає альтернативи газопостачання

Україна втрачає альтернативи газопостачання

Україні відмовили в участі у проекті будівництва Трансанатолійського газопроводу. Відтак, у Міненерго зосередились на розширенні газових маршрутів з Європи.

Азербайджан не зацікавлений щодо участі України у проекті будівництва Трансанатолійського газопроводу. Про це заявив Міністр промисловості і енергетики Азербайджану Натіг Алієв, пише «Комерсант Україна».

«Трансанатолійський газопровід – це газопровід країн-учасників та виробників газу. Я просто не бачу доцільності участі України. Адже країна – не виробник газу, а газопровід проходить по її території», - пояснив він.

У грудні 2011 року Азербайджан і Туреччина підписали меморандум про взаєморозуміння щодо створення консорціуму для будівництва Трансанатолійського газопроводу. Трубопровід протяжністю близько 2 тис. км планується прокласти з Азербайджану через Грузію до Туреччини і далі до країн Європи.

Його пропускна здатність на першій стадії складе 16 млрд куб м газу на рік, з яких 6 млрд куб м будуть використовуватися турецькими споживачами, а 10 млрд куб м – поставлятися в європейські країни.

На другому етапі планується збільшення обсягу поставок до 24 млрд куб м. Введення газопроводу в експлуатацію заплановане на 2017 рік і буде приурочене до початку видобутку газу на другій черзі азербайджанського родовища Шах-Деніз. За попередніми оцінками, вартість проекту – 5-6 млрд дол.

Про намір України брати участь у будівництві Трансанатолійського газопроводу восени минулого року заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров. За словами тодішнього голови Міністерства енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойко, Україна вела переговори про передбачувану участь у проекті TANAP з Туреччиною та Азербайджаном з можливою поставкою газу по цьому трубопроводу до Болгарії, а потім через територію Румунії в Україну. Посол України в Туреччині Сергій Корсунський тоді заявляв, що країна підтримує входження України до проекту і залишилося лише переконати Азербайджан.

У Міненерго заяви Азербайджану офіційно не коментують. Проте джерело в Міністерстві визнає, що частина ініціатив щодо диверсифікації поставок газу не виправдали себе. «З іншого боку, нам вдалося домовитися про реекспорт газу з ЄС. Крім того, ми уклали угоду про розробку родовищ сланцевого газу з Shell, а «Чорноморнафтогаз» став нарощувати обсяги видобутку палива», - зазначає член наглядової ради НАК «Нафтогаз України» Костянтин Бородін.

Джерело в Міненерго стверджує, що надалі імпорт газу з Європи буде лише зростати. Минулого тижня виконавчий директор RWE Supply & Trading Стефан Юдиш заявив, що компанія готова розпочати постачання реверсного газу в Україну зі Словаччини, що забезпечить прийом газу в обсязі до 10 млрд куб м на рік.

 
Коментарі (0)