ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна знайшла позитив у «газових» питаннях

Україна знайшла позитив у «газових» питаннях

Європейський газовий реверс покриває більше половини річної потреби України в «блакитному» паливі. Крім того, держава продовжує відстоювати свої позиції в ціні на газ перед Росією.

Україна знайшла заміну 60% російського газу. У це число входять реверсні поставки «блакитного» палива зі Словаччини, Польщі та Угорщини. Про це вчора заявив Прем'єр-Міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання уряду.

«За чотири місяці ми налагодили постачання російського і неросійського газу з країн ЄС. Загальний обсяг заміщення - 15 мільярдів кубометрів газу», - сказав глава Кабміну. 
 
Пан Яценюк уточнив, що 10 млрд куб. м газу Україна отримає зі Словаччини і 5 млрд - з інших джерел через Польщу та Угорщину, в той час, як країні необхідно 25 млрд куб. м палива в рік Таким чином, за його словами, заміщення російського газу становить 60%.
 
Також, глава уряду не обійшов питання ціни російського газу. Пан Яценюк зазначив, що підхід України до ціни на газ не український, а європейський і ринковий.
 
«В низький сезон, влітку, ми платимо 300 доларів (за 1 тис. кубометрів - ред.) - це ринкова ціна. У високий сезон, взимку, платимо 385 доларів. При середній ціні виходить 340 доларів. Якщо це не влаштовує, ми пропонуємо інший варіант. Є спотовий ринок в Європі, за винятком транзиту ми готові прив'язатися до спотового ринку, фактично квазі-газової біржі, і платити по ринку. Знижки, Володимир Володимирович, залиште собі. Нам не треба знижок. Тому що знижки в основному в магазинах, в яких нічого не купують», - заявив пан Яценюк.
 
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», РФ не підтримує пропозицію України щодо диференціації цін на російський газ в залежності від пори року. «Ціна, яка озвучувалася, це 320-380 доларів, в залежності від пори року, мені здається, ми зараз не повинні говорити про це, контракт так збудований, що ми не можемо встановлювати дві ціни», - прокоментував пропозицію Міністр енергетики та вугільної промисловості Росії Олександр Новак. Крім того, чиновник вважає, що в ході «газових» переговорів Україна-Росія-ЄС насамперед необхідно обговорювати погашення заборгованості України за російський газ. Це питання є найбільш важливим. Врегулювання спору України і РФ щодо ціни на «блакитне» паливо може почекати.
 
До речі, українська сторона поставила «Газпрому» ультиматум - або РФ йде на поступки перед «Нафтогазом», або вона повинна визнати, що використовує газ як політичну зброю.
 
Коментарі (0)