ГоловнаВибір редакціїПолітикаУкраїна зробила крок у Європу

Україна зробила крок у Європу

Українська сторона підписала з ЄС політичну частину Угоди про асоціацію. При цьому зауважимо, підписаний документ визначає лише теоретичні аспекти співпраці.

Із текстом угоди можна ознайомитися за посиланнями:

 

Українська версія

Російська версія

Англійська версія

 

Україна і Європейський Союз підписали політичну частину Угоди про асоціацію. Зокрема, підписані преамбула, стаття перша і розділи: перший, другий і сьомий, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Так, у преамбулі ЄС визнає європейські прагнення України і вітає її європейський вибір, в тому числі її зобов'язання розвивати стійку демократію і ринкову економіку. Також в цій частині зазначено, що демократія, повага прав людини, основоположних свобод і верховенство права є ключовими елементами цієї Угоди.

Тут же йдеться і про повагу незалежності, суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів України, що в нинішніх умовах є важливим для Києва. Прописано засади щодо політичної асоціації та економічної інтеграції, боротьби з організованою злочинністю, лібералізації візового режиму і т.д.

«Ця Угода не визначає наперед і залишає відкритим майбутній розвиток відносин Україна-ЄС», - сказано в преамбулі.

У статті першій мова йде про цілі цього документа, згыдно з якими створюється «асоціація між Україною та ЄС» для поступового зближення в різних сферах на основі спільних цінностей.

«Сприяти, зберігати і зміцнювати мир і стабільність в регіональному та міжнародному вимірі у відповідності з принципами Статуту ООН і Гельсінського заключного акта та цілей Паризької хартії» - перераховується в статті першій.

Тут же мова йде про посилення співпраці у сфері юстиції, свободи та безпеки з метою забезпечення верховенства права та поваги прав людини і основоположних свобод.

Зазначимо, розділ перший присвячений загальним принципам, другий - політичному діалогу і реформам, політичній асоціації, співробітництву і конвергенції у сфері зовнішньої політики і політики безпеки, сьомий - інституційні, загальні та заключні положення.

Таким чином, політична частина угоди визначає лише теоретичні аспекти співпраці нашої країни з ЄС.

Примітно, Церемонія підписання, в якій взяли участь усі глави країн та урядів ЄС, а також президенти Ради ЄС та Європейської комісії з європейської сторони і Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк з української, відбулася в Брюсселі в рамках саміту ЄС.

Підписи під примірниками документів поставили: Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, голова Європейської Ради Херман ван Ромпей, голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу і керівники 28 країн Європейського союзу.

Нагадаємо, другу частину Угоди про асоціацію, зі слів Арсенія Яценюка, планується підписати після президентських виборів.

З текстом Угоди про асоціацію можна ознайомитися тут.

 
Коментарі (2)
Олена2
21 Березня 2014 p. 12:23
і що з того вийде? нічого гарного!!!
Михаил2
21 Березня 2014 p. 15:26
Да, старая власть поставила страну на край пропасти, но новая - сделала огромный шаг вперед -))