ГоловнаПублікаціїАналітика Українці не оцінили «спрощені» субсидії - опитування

Українці не оцінили «спрощені» субсидії - опитування

Українці не помітили позитивних змін у системі отримання субсидій, яка мала би удосконалитись. На думку громадян, нові субсидії не рятують від підвищення тарифів, а деяких механізм взагалі лишає права на пільги.

Навесні українців чекають нові тарифи на житлово-комунальні послуги. Зокрема, очікується підняття цін на природний газ та опалення. Це основна вимога МВФ для надання кредиту Україні.

«Зараз, відповідно до нашої програми з МВФ підвищення тарифів буде дуже різким - на 280% на газ і близько 66% на тепло», - сказала днями  голова Національного банку Валерія Гонтарєва.

Тож, з 1 квітня українцям отримають платіжки з новими цінами на енергоресурси.

Крім підвищення тарифів на газ і опалення, українцям можуть підвищити ціни на електроенергію. Завтра НКРЕКП проведе засідання, на якому розгляне встановлення нових тарифів на світло для населення. Таким чином, незахищені та й захищені верстви населення ризикують обнулити свої доходи.

Однак, Міністр соціальної політики Павло Розенко заявляє, що уряд не може підняти тарифи до тих пір, поки не буде реформовано систему отриманні субсидій. Зокрема, у Міністерстві вважають, що механізм отримання субсидій потрібно значно спростити, наприклад, відправляти всі необхідні документи на отримання субсидії поштою.

«Вона (система субсидій, - ред.) важка і незрозуміла для людей. Вона передбачає проходження десяти кіл пекла, щоб їх отримати. Ми спростимо документи, приберемо зайві критерії і все це можна буде відправити в управління соцзахисту поштою, а не стояти в чергах як зараз», - зауважив він.

Уряд також не залишився осторонь та пообіцяв підтримати українців кругленькою сумою на надання пільг.

«Зміна тарифів повинна супроводжуватися широкою програмою соціальної допомоги. Уряд виділяє 12,5 мільярдів гривень (додаткових – ред.) на надання пільг і субсидій малозабезпеченим верствам населення як компенсацію від зміни цін і тарифів», - наголошував Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Так, у цьому році на субсидіювання малозабезпечених верств населення в бюджеті передбачено близько 24 млрд грн.

Тож, чи працює нова система отримання субсидій в Україні сьогодні - «Україна Комунальна» вирішила поцікавитись у своїх читачів.

Опитування з заголовним питанням: «Чи отримали Ви субсидію за спрощеним механізмом?»  - проходило на електронних шпальтах ІА «Україна Комунальна» в період з 16 по 22 лютого. І ось які результати ми отримали:

Більшість респондентів не задоволені удосконаленим механізмом отримання пільг. Так, 35% опитаних зауважили, що згідно з новими правилами, вони втратили право на отримання субсидій. Ще 23% також не отримали пільг на сплату ЖКП, адже досі не можуть зібрати всіх необхідних документів. 17% опитаних отримали субсидію за новим механізмом, однак вважають, що це не врятує від нових тарифів. 19% читачів взагалі не потрібна субсидія. І лише 4% відзначили покращений механізм отриманні субсидій.

 
Коментарі (2)
Гудвин Бугров1
23 Лютого 2015 p. 22:36
Что такое - МИНИтрактор? Это - маленький трактор. Что такое - МИНИюбка? Это - маленькая юбка. Так почему же, самый Большой в мире бардак, у нас всегда называется - МИНИстенством ????
Коля Пухов
24 Лютого 2015 p. 21:09
Думаю, що за роки незалежності, а особливо під час президенства Януковича, позбавленням жител, тобто виселенням з квартир, було знищено більше українців, ніж під час сталінського голодомору. Але державі, як адміністративній структурі, таке знищення вигідне, адже звільнені від боржників квартири можна продати або здати в оренду.