ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїнці не платять за газ через підвищення тарифів

Українці не платять за газ через підвищення тарифів

Підвищення ціни на газ для населення у 6 разів ставить під загрозу спроможність українців платити за паливо. Наприклад, опалювальний сезон у Дніпропетровській області завершився з боргами населення за газ у понад 100 мільйонів гривень.

Підвищення ціни на газ для населення у 6 разів, яке відбулось 1 квітня цього року, ставить під загрозу спроможність споживачів платити за газ. Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі ПАТ «Дніпропетровськгаз».

Наприклад, за результатами опалювального сезону 2014-2015 років заборгованість населення Дніпропетровщини за використаний газ сягнула 104,5 млн грн. 
 
«При цьому обсяги споживання газу порівняно з минулим сезоном зменшились на 105 млн куб. м. Тож, навіть при тотальній економії мешканці області не в змозі оплачувати за блакитне паливо навіть за старими цінами», – йдеться в повідомленні. 
 
За інформацією підприємства, спрогнозовані ризики погіршення платежів і накопичення боргів справдились. У першу чергу це пов’язане з тим, що з 1 жовтня 2014 року уряд увів у дію нові норми споживання газу. Такі зміни у законодавстві вдарили по кишені найменш захищеної категорії споживачів, а це громадяни, які користуються пільгами та субсидіями. 
 
«Нині держава знаходиться у досить складній соціально-економічній ситуації, тому підвищення ціни на газ для населення у 6 разів, яке відбулось 1 квітня цього року, ставить під загрозу спроможність споживачів оплачувати за газ. Досвід показав, що жорстка економія газу нашими клієнтами все одно призвела до зростання заборгованості», – підсумували в компанії.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», тарифи на природний газ для населення НАК «Нафтогаз» розрахував з вигодою для себе. Адже українці користуються «вітчизняним» газом, однак платять за нього як за імпортний.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
24 Квітня 2015 p. 20:23
Прочитавши цю статтю, наївний споживач може подумати, що влада хоче зменшити йому плату за газ.Це було б не просто дивно, а навіть смішно. Насправді, зменшення норм споживання приводить лише до значного зменшення розміру субсидій, оскільки субсидії призначаються тільки в межах норм споживання. А нарахування за газ тепер будуть, скоріше всього, за так зване "фактичне" споживання, а не нормативне, як було раніше. А "фактичне" споживання, як правило, у 5-7 разів перевищує нормативне. Тобто, платити за газ прийдеться, по моїм прогнозам, у 7-9 разів більше вже найближчим часом.