ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїнці не вірять у зниження ціни на газ - опитування

Українці не вірять у зниження ціни на газ - опитування

«Україна Комунальна» з’ясувала, чим обернеться для України зниження ціни на російський газ та що з цього приводу думають пересічні громадяни.

Візит Президента Віктора Януковича до Москви 4 березня став головною темою минулого тижня. Основною метою поїздки голови української держави було зниження вартості російського природного газу, який наразі Україна закуповує по ціні 426 дол. за тисячу кубометрів. Свої прогнози з приводу результатів переговорів щодо зниження ціни на газ висловили багато вітчизняних експертів. Умовно, експертні думки можна розподілити на декілька категорій. А саме, деякі експерти впевнені, що пану Януковичу вдасться домогтись зниження ціни на російський газ до 260 дол. за тисячу кубометрів. Але на такі поступки Росія піде тільки в обмін на те, що Україна віддасть ВАТ «Газпром» в оренду газотранспортні мережі, або посилить військове співробітництво з нашою державою. Інша частина фахівців вважають, що візит Президента в Росію не вирішить української газової проблеми.

Наразі відомо, що зустріч Віктора Януковича та Президента Росії Володимира Путіна не принесла жодних результатів, але газове питання й досі залишається відкритим.

Втім, результати щотижневого опитування на сторінках ІА «Україна Комунальна» свідчать про те, що більшість українців -  це 43% респондентів  - не очікували від Віктора Януковича позитивних результатів газових перемовин. Напротивагу, майже 40% опитанних впевнені, що у разі успішності переговорів, Україні доведеться віддати «Газпрому» трубопровід у довгострокову оренду. Понад 5% українців вважають, що через нові ціни на газ, Україна буде змушена ділитись з Росією грошима за транзит газу. Більше того, низькими цінами на газ Україна може поплатитись тісним військовим співробітництвом. Такої позиції дотримуються 2% громадян.

Примітно, що лише 7% опитнаних вбачають у перегляді газових контрактів виключно позитивні зміни. На їх думку, завдяки зниженню ціни на імпортний газ, уряд зможе й надалі стримувати зростання тарифів для населення на теплову енергію. Як ми пам’ятаємо, підвищення вартості тепла для українців є однією з основних умов надання кредитного траншу Міжнарожного валютного фонду. Отже зниження ціни на газ могло б дати Україні можливість залучити кредитні кошти без виконання умови Фонду. Про те, що успішні перемовини могли б стати вагомим «козирем» України у переговорах з МВФ, переконані 3% громадян. Як відомо, черговий візит місії МВФ запланований на другу половину березня.

На офіційній сторінці інформаційного агенства у Facebook, результати практично не змінилися. Не вірять в успіх газових переговорів більшість опитаних, - а це 12 читачів. Ще 3 громадян, переконані що досягнення нових домовленостей можливе лише шляхом здачі вітчизняної ГТС у довгострокову оренду. 

 
Коментарі (0)