ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїно-російські «газові війни» у минулому теперішньому часі

Україно-російські «газові війни» у минулому теперішньому часі

Уже двосторонній газовий консорціум, проте ще не зниження ціни на російське блакитне паливо, - «Україна Комунальна» пропонує бліц-огляд найгарячіших подій тижня, який фінішував з таким результатом.

Питання газотранспортної системи і, власне, блакитного палива в Україні завжди було чи не найактуальнішим з-поміж інших, а його вирішення – довготривалим, та цьогоріч, у процесі пошуку розв’язків щодо модернізації української ГТС та перегляду ціни на російський газ, виник ряд непорозумінь, який як ніколи наближав нашу державу до фіаско. Тому на початку тижня Президент України наважився на контрдії та відбув до Росії для продовження вже наболілих газових переговорів.

На думку багатьох експертів, їхнім результатом могло стати підписання нового контракту, згідно з яким, ціна на російський газ опуститися нижче 280 дол/тис. куб м. Зокрема, незалежний експерт енергетичного ринку Валентин Землянський пояснював такі перспективи можливістю перегляду формули ціноутворення, а не надання додаткових знижок.

При цьому, він наголошував, що питання вступу України у Митний союз на зустрічі підніматися вже не буде, більш реальним є вирішення питання щодо створення двостороннього консорціуму на базі української ГТС.

Поміж тим, відбувся ряд змін у інших навкологазових питаннях. Так, Європейський союз ствердив свій намір інвестування в українську газотранспортну систему і запевнив, що це можливо крок за кроком вже у найближчі роки. Зокрема, єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгерм підкріпив це тим, що потреба Європейського союзу в українських сховищах газу зростає, адже вони є ключовим елементом європейської газотранспортної системи.

Читайте також: Українська ГТС зрушилась з місця

Водночас Міністерство екології та природних ресурсів виявило бажання цьогоріч оголосити ще кілька конкурсів на розробку додаткових ділянок з родовищами газу. У відомстві переконані, що це збільшить шанси на забезпечення енергетичної незалежності України.

Як зазначив Міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков, за оцінками експертів, поклади нетрадиційного газу в Україні сягають десятків трильйонів кубометрів. Однак, Україні необхідна технічна та фінансова допомога для проведення кваліфікованої роботи, тому у цьому зв’язку розпочато формування законодавства та практична реалізація проектів з розвідки та видобування нетрадиційного газу із залученням провідних компаній.

Ближче середини тижня надії на зниження ціни на російське блакитне паливо почали стрімко падати, зокрема через заяву Уповноваженого Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки 2008-2010 років Богдана Соколовського.

«Нічого хорошого очікувати не потрібно, тому що Росія не має жодної мотивації скидати ціну без причини. Те, що росіяни хочуть або ГТС, або інші поступки у вигляді Митного союзу, я не думаю, що наше керівництво піде на це, тому що вони розуміють, що віддати ГТС або вступити в Митний союз – розписатися у своїй непотрібності для Росії. Я думаю, що поговорять і розійдуться», - пророкував пан Соколовський.

Він також зазначив, що українське керівництво навряд чи взагалі зможе досягнути перегляду нинішнього газового контракту, тому Україні доведеться закуповувати газ за нинішньою ціною до закінчення контракту.

Разом з тим, Євросоюз констатував, що готовий брати участь у переговорах щодо перегляду газових контрактів між Україною та Росією, однак для цього має бути відповідне запрошення, а його досі не надано.

Читайте також: Газові проблеми України: з боку видніше

З огляду на згущення негативних прогнозів та пасивність Європи в україно-російських ціноутворюючих газових питанях, багато хто почав передбачати нову «війну». Щоправда, ключовим моментом в ній скоріше недобір блакитного палива, а не його ціна. Втім, Міністр закордонних справ Леонід Кожара відразу ж спростував можливість винекнення «газової війни» з Росією через невиплати Україною 7 млрд дол. на вимогу російського «Газпрому» за недобір газу.

Він підкреслив, що Україна не розуміє, звідки виник такий великий рахунок і тому поки що його не сплачує, але це не привід для подібної ворожнечі.

Нагадаємо, Україна робила значний акцент на участі Європи у питанні урегулювання конфліктної ситуації за недобір газу, проте наприкінці тижня мрії про втручання Енергетичного співтовариства зійшли на ні, оскільки стало відомо, що ЕС не має реальних механізмів, щоб допомогти Києву.

«У цьому контексті необхідно зазначити два аспекти: ми повинні бути формально залучені в процес (врегулювання суперечки - ред.) Компетентними українськими властями. З іншого боку, ми також обмежені і в наданні допомоги - ми не є інституцією з повноваженнями прийняття рішень і виконавчою владою, і навіть ще менше - для договірних відносин між Стороною договору і третьою країною», - пояснив директор Секретаріату ЕС Янез Копач.

Проте, здається, питання зниження ціни російського газу для України таки близьке до вирішення, адже вчора Україна та Росія все ж змогли домовитися про створення двостороннього спільного підприємства, якому буде здана в оренду вітчизняна газотранспортна система. Таким чином, прогнози незалежного експерта енергетичного ринку Валентина Землянського, дані напочатку тижня, виявилися практично виправданими, і Україна може отримати суттєве зниження ціни газ, адже розмір нової ціни блакитного палива при вирішенні питання про оренду на сьогодні залишається колишнім – 260 дол. за тис. куб.м.

Отож, ряд посадовців вже на старті святкування газової перемоги, проте не забуваймо стару народну приказку: «не кажи гоп, доки не перескочиш» - маємо надію, що наступний тиждень доведе, що ці святкування не передчасні і поряд з переглядом ціни на російське блакитне паливо найближчим часом вирішаться і інші газові проблеми України.

 
Коментарі (0)