ГоловнаГоловнеТеплоенергетикаУкраїнці не вірять у зниження ціни на російський газ - опитування

Українці не вірять у зниження ціни на російський газ - опитування

Більшість українців вважає, що керівництву нашої держави не вдасться домовитись про більш лояльну ціну на блакитне паливо

Минулого тижня проходили доволі непрості переговори керіництва нашої держави з Росією  щодо ціни на газ. Президент повідомив, що переговори з актуального для України газового питання все ще тривають, і обидві держави розраховують вийти на економічно обгрунтований механізм встановлення ціни на блакитне паливо. Як відомо, російська строна заявила, що при вступі нашої країни до Митного союзу ціна на газ різко впаде до 160 дол за тис. кубометрів. Проте наші державні мужі категорично проти таких умов врегулювання ціни, і вважають, що є інші шляхи пошуку компромісу.

Як відомо, згідно з контрактом, підписаним НАК «Нафтогаз України» з «Газпромом» у 2009 році, ціна на газ для України становила – в першому кварталі 2012 року 416 дол за тис. куб м, у другому кварталі – 425 дол, а в третьому вже 426 дол. Очікується, що в четвертому кварталі ціна на газ складе 432 дол за за тис. куб м. 

Тому «У.К.» охрестила минулий тиждень «тижнем газових ініціатив». Це стосувалося і опитування, яке проходило на шпальтах інформаційного агенства з 22 по 29 жовтня. Отож редакція вирішила перевірити, що думають читачі порталу «У.К.» з приводу спроб посадовців домовитися про більш лояльну ціну на газ.

Як виявилось, більшість українців вважають, що цінова політика на газ особливо не зміниться. Проте вважають, що це не завадить зростанню тарифів на житлово-комунальні послуги - так відповіли близько 40% опитаних. Таку ж думку поділяють і відвідувачі офіційної сторінки «У.К.» в соцмережі Facebook: з 21 респондента - 8 очікують зростання тарифів незалежно від ціни на газ. 

Показово, що близько 30% респондентів не вірять в можливість домовитися про низьку ціну на газ, і більше того, вважають, що ціна на блакитне паливо зросте на 5-10%.

На противагу, кількість оптимістів вдесятеро менша, - в успішність газових переговорів і подальше зниження ціни вірять лише 3% опитаних. Цікаво, що такий же відсоток опитаних зізнається, що взагалі не цікавиться подіями газового ринку.

Насакінець, 27% українців вважають, що Україні варто взагалі відмовитись від імпортного газу.

Таким чином, можна зробити висновок, що українці у своїй більшості налаштовані доволі песимістично, щодо спроможності домовитись про дешевший газ.  Респонденти вважають, що, окрім газового питання, є інші фактри, які обовязково вплинуть на зростання тарифів на послуги ЖКГ.

 
Коментарі (0)