ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняУкраїна продовжує мозолити газове питання

Україна продовжує мозолити газове питання

Президент Віктор Янукович заявляє, що Україна в пошуках альтернативних російським джерелам газу буде прагнути купувати блакитне паливо дешевше.

Президент Віктор Янукович, відповідаючи на запитання про те, на який компроміс готова піти Україна, аби досягти успіхів у газових переговорах з Росією, заявив, що «Нам дуже не вигідно, дуже дорого купувати сьогодні газ в Росії, тому ми будемо робити все, аби купувати його дешевше».

За словами Президента, Україна готова шукати альтернативні російським джерела газу. «Будемо купувати його там, де це можливо, і не тому, що ми погано ставимося до Росії, а тому, що нам це не вигідно. Я думаю, що наші російські партнери, це добре розуміють. Коли вони все це зважать, і ми разом з ними, тоді й знайдемо рішення», - заявив Віктор Янукович.

Читайте також: Україна під впливом газового шантажу

Також він підкреслив, що Україна готова до партнерського діалогу. «Компроміс – це те, що завжди відкриває шлях до вирішення. Компроміс – це  коли дві країни в чомусь поступаються одна одній. Ми готові, щоб це було, як кажуть, в рівних частках. Ми обговорюємо ці питання. Якби це було просте питання ми б його давно вирішили, але воно дуже непросте, і я впевнений в тому, що іншого шляху немає», - сказав глава держави.

Коментуючи ситуацію переговорів з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, Віктор Янукович сказав, що переговори з Росією про ціну на газ для України тривають. При цьому він підкреслив, що «ми розраховуємо вийти на економічно обгрунтовану і справедливу формулу встановлення ціни для нашої країни».

Також глава держави повідомив, що надалі має намір обговорити питання постачання російського газу в Україну та ціну на нього на майбутній зустрічі з керівництвом Російської Федерації, яка, можливо, пройде в листопаді. «Вже в листопаді ми знову будемо зустрічатися і обговорювати ці питання», - повідомив Президент.

Читайте також: «Газпром» в очікуванні нових газових поворотів

Глава держави також заявив, що дані переговори можуть вирішити нинішню пакетну угоду, та зазначив, що зацікавлені сторони, як у Росії, так і в Україні, продовжують працювати над газовим питанням.

Як відомо, згідно з контрактом, підписаним НАК «Нафтогаз України» з «Газпромом» у 2009 році, ціна на газ для України становила – в першому кварталі 2012 року 416 дол за тис. куб м, у другому кварталі – 425 дол, а в третьому вже 426 дол. Очікується, що в четвертому кварталі ціна на газ складе 432 дол за за тис. куб м.

УНІАН 

 
Коментарі (0)