ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїнці остерігаються комунальних боргів - опитування

Українці остерігаються комунальних боргів - опитування

Чи доводилося українцям стикатися з органами державної виконавчої служби щодо заборгованості за комунальні послуги, - з’ясовувала «Україна Комунальна»

В період опалювального сезону особливо гострою є проблема боротьби з неплатниками за комунальні послуги. Відповідно, активізовується робота державних виконавчих служб щодо стягнень заборгованості з громадян-боржників за рішенням суду.

Виконавчі служби, які виїжджають за місцем проживання боржників, описують та арештовують майно боржників: побутову техніку, предмети домашнього вжитку, часом автомобілі чи навіть квартири, якщо заборгованість велика. Після вилучення майна, боржнику дається 10 днів на погашення боргу. Якщо він розрахується у зазначений термін, то може повернути арештовані та вилучені речі. В іншому випадку, - вилучені речі передають на реалізацію до торгівельних мереж, які проводять їх продаж через аукціон.

Якщо проаналізувати статистичні дані, то виявляється, що заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг збільшилась у жовтні порівняно з вереснем 2012 року майже на 3%, - та становила 10,7 млрд грн.

Максимальна заборгованність, яка була сформована за 3 місяці і більше, була зафіксована за централізоване опалення та гаряче водопостачання – 28% власників особових рахунків; за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – 21,7%; газопостачання – 19,5%; вивезення побутових відходів – 19,1%; централізоване водопостачання та водовідведення – 18,3%.

Тенденція невтішна. Та, разом з тим, постає питання: який відсоток українців доводив несплату комунальних послуг до стадії виконавчої служби?

Відповідно, минулого тижня на шпальтах інформаційного агенства «Україна Комунальна» редакція поставила своїм читачам доволі колюче запитання: чи відбирали у вас майно за борги по комунальних платежах? Як виявилося більшість українців – 88% респондентів - є відповідальними споживачами та вчасно розраховують за житлово-комунальні послуги.

5% опитанних ще не доводилось стикатись з жорсткою практикою розрахунку, проте борг у даного відсотка респондентів настільки великий, що незабаром з майном таки доведеться розпрощатись. Подібна, проте більш критична ситуація, склалась ще у 4% громадян, які зізнались, що отримали попередження про майбутній опис майна. 

Насамкінець, як показали результати опитування, лише 2% українців виявились настільки злісними неплатниками комунальних послуг, що поплатилися за це власним майном окрім нерухомості. До цієї ж групи респондентів відносяться ще 2% опитаних, які знайшли спосіб зберегти своє майно. 

На офіційній сторінці «України Комунальної» у Facebook результати опитування практично не змінились.

Більшість читачів, а це 103 голоси відповіли, що вчасно оплачують послуги ЖКГ. Ще 11 громадян, не стикались з даною практикою розрахунку за борги, проте відповіли, що ні заяких умов не віддадуть власне майно. Такої ж думки дотримуються ще 4 читача, яким все ж таки довелось стикатися з органами державної виконавчої служби.

Отож, як виявилось більшість українців намагаються справно сплачуювати рахунки за спожиті послуги та усвідомлюють усю небезпеку яку несе у собі накопичення боргів перед комунальними підприємствами.

 
Коментарі (3)
Александр1
10 Грудня 2012 p. 12:08
Если нет учета объемов выполненных работ - все требования ЖКХ бессмысленны. Наши чиновники привыкли платить деньги (народные) без учета выполненных работ, но это не принято нигде в мире.
Михаил
10 Грудня 2012 p. 13:37
А что делать, если суды всегда на стороне этих хапуг? Если у них даже перерасчета не добьешься
Александр
10 Грудня 2012 p. 16:28
Есть Строительные Нормы Украины (ДБН), которые выполнены под Человека. Если будут изменения ...