ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїнці отримують найдешевший газ

Українці отримують найдешевший газ

Згідно з думкою експертів, українська економіка залежить від газу набагато сильніше, ніж будь-яка європейська. При існуючій тарифній політиці будь-які знижки на газ не призведуть до поліпшення ситуації в енергетиці.

Населення України платить за газ найнижчу ціну порівняно з країнами СНД і Європи. Про це заявив директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, повідомляє ГолосUA.

«Українське населення зараз платить за газ найнижчу ціну порівняно з усіма європейськими країнами та країнами СНД. Ми платимо близько 84 дол. за тисячу кубометрів, при цьому в Російській Федерації населення платить 119 дол. за тисячу кубометрів, а в Швеції - 1740 дол. При такій тарифній політиці будь-які знижки на газ не призведуть до поліпшення ситуації в енергетичному секторі», - зазначив експерт.

Він підкреслив, що енергетичний сектор країни потребує серйозної модернізації, яка дасть реальну можливість скоротити обсяги споживання природного газу.

«Українська економіка залежить від газу набагато сильніше, ніж будь-яка європейська. Ми з вами зараз споживаємо на одиницю ВВП в 9,6 разів більше газу, ніж Польща», - додав експерт.

Він зазначив, що якщо така ситуація буде продовжуватися, приведе до проблем не тільки в енергетиці, а й в цілому в економіці України.

Як додав експерт, для поліпшення ситуації потрібні зміни тарифної політики і пріоритетів в енергетичній політиці України, спрямованих, насамперед, на енергозбереження та підвищення енергоефективності економіки, а також зменшення її газоемкости.

Нагадаємо, 17 грудня «Газпром» і «Нафтогаз України» у присутності президентів двох країн підписали доповнення до Контракту на купівлю-продаж, поставки, обсяги та умови транзиту природного газу на 2009-2019 рік» від 19 січня 2009 року. Підписаний документ дозволяє «Газпрому» постачати газ в Україну за ціною 268,5 дол. за 1 тис. куб. м, тоді як зараз вона становить 400 дол.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, в українському уряді вже підрахували економічний виграш завдяки підписаним поправками в газовому контракті. Так, за словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Едуара Ставицького, щорічна економія для бюджету складе 7 млрд доларів.

 
Коментарі (0)