ГоловнаПублікаціїВодопостачанняУкраїнці скаржаться на якість води в кранах - опитування

Українці скаржаться на якість води в кранах - опитування

Попри пошуки ефективних рішень та заходи, які вживаються для підвищення якості «прозорої», українці стверджують, що вода у кранах стає все гіршою.

Ні для кого не таємниця, що якість води в Україні бажає кращого. Уряд працює у цьому напрямі вже не один рік. Варто хоча б згадати Державну програму «Питна вода України», втім, залишається ще багато проблем.

Зокрема, значна кількість населення не має доступу до цієї якісної води. За статистикою Мінрегіону, лише 64% населення забезпечено централізованим водопостачанням, від 8 до 9% населення отримують воду за графіком, 9% населення споживають воду ненормативної якості, 0,7% населення – користуються привізною водою. Залишаються високими норми водоспоживання на одну людину, які у 2-3 рази перевищують аналогічні показники країн Європейського Союзу.

Також з року в рік погіршується технічний стан систем централізованого водопостачання та водовідведення, що негативно вливає на якість питної води.

При цьому зауважимо, що українці споживають 80% води з поверхневих джерел, а 20% - з підземних. У відкриті водойми скидається колосальна кількість неочищених стічних вод, побутових і промислових відходів, змиваються дощем пестициди, нітрати, нітрити, солі важких металів тощо.

На початку вересня минулого року «Україна Комунальна» за допомогою опитування з’ясувала, що переважна більшість, 51% респондентів використовує водопровідну воду, попередньо фільтруючи (30%), або ж відстоюючи (21%).

Цьогоріч інформаційне агенство вирішило поцікавитися: чи змінилася за цей час якість водопровідної води?

Опитування з відповідним заголовним питанням проводилося на шпальтах «У.К.» та у мережі  Facebook у період з 12 по 19 травня.

За його результатами виявилося, що, на думку 41% опитаних, якість води у кранах погіршилася, 27% - змін не помітили, 4% - стверджують, що водопровідна вода стала кращою. При цьому зауважимо, що 29% респондентів відмовилися від споживання води з крану, тоді як за результатами минулорічного опитування нею не користувалося 49% опитаних.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, для влади і водопостачальних підприємств інтереси споживачів знаходяться далеко не «на задньому плані», і вже сформований пакет рішень, які в перспективі дозволять поступово вивести галузь водопостачання з кризи. Зокрема, такий висновок вдалося зробити опісля Всеукраїнської  Конференції «Механізми забезпечення водопостачання», організатором якої виступила «У.К.» спільно з кординаторами 16-ої Міжнародної виставки «Аква терм Київ 2014».

 
Коментарі (5)
Читатель6
19 Травня 2014 p. 11:54
Треба розуміти, що скільки б ми не сплачували за воду, її якість завтра не покращиться! очисні споруди самі по собі дуже старі та брудні - мільйони треба на їх заміну, а гіпохлоріт натрію - це дуже небезпечна речовина! тому скільки реагенту не засип у воду - все одно дуже небезпечно буде пити сиру.
Няша5
19 Травня 2014 p. 11:57
А я вообще слышала, что воду из под крана после кипячения еще опасней пить чем сырую. Это правда? что то там хлор куда-то в какой-то осадок выпадает и становится еще более опасным для здоровья. Но я девочка, я в этом не понимаю, может кто то объяснит?
Михаил5
19 Травня 2014 p. 12:03
Да, в осадок выпадает не только хлор, но и те, кто эту воду пьет
ІА «Україна Комунальна»4
19 Травня 2014 p. 12:12
Уважаемая Няша, вы как и Михаил абсолютно правы. Воду в основно обеззараживают гипохлоритом натрия (и это при это считается фактически передовой технологией, многие водоканалы в небольших городах - по старинку просто хлором). Хлор при кипячении образует различные опасные соединения - хлорорганические пестициды, хлорциан и пр. Это отнюдь не благотворно сказывается на почках, печени, желудочно-кишечном тракте человека. Если у Вас нет возможности фильтровать воду из под крана (бутилированная - отдельный разговор), то кипяченую воду лучше отстоять несколько часов, чтобы в осадок выпал все таки хлор, а не человек)
Владимир3
19 Травня 2014 p. 12:35

Губит людей не пиво, Губит людей вода!