ГоловнаКруглий стілВодопостачанняВлада попереджає: тарифи на воду зростуть

Влада попереджає: тарифи на воду зростуть

«Україна Комунальна» проводить цикл заходів, на яких зосереджує увагу громадськості, влади, споживачів послуг ЖКГ на ситуації у сфері водозабезпечення.

Проблеми сегмента водопостачання є одними з найболючіших у галузі. «Україна Комунальна» проводить цикл заходів, на яких зосереджує увагу громадськості, влади, споживачів послуг ЖКГ на ситуації у сфері водозабезпечення.

13 травня «Україна Комунальна» спільно з організаторами 16-ої Міжнародної виставки «Аква терм Київ 2014» зібрала на Всеукраїнську Конференцію «Механізми забезпечення водопостачання» представників українських водоканалів, чиновників Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі, громадськість, бізнес і ЗМІ.

водоканалы

Спільно з партнерами «У.К.» - організаторами виставки «Аква терм Київ - 2014» ми створили унікальний незалежний майданчик для професійної дискусії між представниками влади і галузі водопостачання. Як журналісти, які багато років щодня висвітлюють події в галузі, в тому числі, і у сфері водопостачання, ми розуміємо, що відкритий діалог у рамках якогось офіційного відомства не завжди можливий. Часто галузеве законодавство формується без урахування думки підприємств, але в той же час, галузь не завжди чує звернення чиновників.

Напружена соціально-політична ситуація в країні ускладнила проведення заходу: не всі директори водоканалів змогли залишити «без нагляду» свої стратегічні об'єкти, окрім того, більшість з них відмовляються вірити в те, що такі публічні діалоги з владою дозволять домогтися вирішення накопичених проблем.

водоканалы

«Україна Комунальна» вважає по-іншому. І результати дискусії показали, що діалог з водоканалами у влади все ж є, що інтереси споживача, як думає багато хто, знаходяться далеко не «на задньому плані», і що вже сформований пакет рішень, які в перспективі дозволять поступово вивести галузь водопостачання з кризи. Принаймні, «У.К.» простежить, щоб все обіцяне було виконане. Отже, які ключові питання обговорювалися:

Тарифи на послуги водоспоживання (централізоване холодне водопостачання та водовідведення) не покривають витрати підприємств на виробництво, транспортування та постачання води споживачеві. Не секрет, що тарифи на воду окупаються лише на 60-70% та підприємства галузі - збиткові. За словами директора Департаменту стратегії реформування ЖКГ Мінрегіону Наталії Олійник, кредиторська заборгованість галузі ЖКГ в цілому становить близько 24 млрд грн, з яких близько 3 млрд грн - заборгованість водоканалів за електроенергію. Погасити борг водоканали зможуть, якщо припинять працювати «в мінус».

Екс-Міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко закликав присутніх подивитися на проблему галузі «з висоти пташиного польоту». І перш за все, основним, на думку екс-Міністра, є позбавлення галузі «політичного тиску», включення в роботу економічних, а не політично заангажованих механізмів, а також збереження незалежності галузевого регулятора.


У той же час, член Нацкомпослуг (ліцензіатами Комісії є 130 водоканалів з 180 діючих в Україні) Дмитро Григор'єв оприлюднив інформацію, яку раніше публічно не озвучував жоден чиновник. За його словами, галузевий регулятор підготував розрахунки, які вже з 1 липня дозволять водоканалам отримати економічно обґрунтовані тарифи. Для цього середньозважений тариф на водопостачання збільшиться на 84% (без ПДВ), а на водовідведення - на 105%. Загалом вартість водоспоживання може зрости в середньому на 93%.


Дмитро Григор'єв привів у приклад різницю між мінімальними і максимальними тарифами водоспоживання, які діють зараз і не покривають витрати виробництва - вона становить майже 12 грн. Різниця ж між мінімальним і максимальним обґрунтованими тарифами може скласти близько 16 грн. При цьому середньозважений ріст тарифу на водопостачання для українців складе не більше 7,9 грн за кубометр води. При цьому в Комісії також вважають, що при приведенні тарифів до економічно обґрунтованого рівня, середньомісячний платіж споживачів, які проживають в однокімнатній квартирі збільшиться на 18 грн, а в 4-кімнатній - на 74 грн.


Зрозуміло, таке рішення регулятора потребує доопрацювання і знаходиться в стадії обговорення з громадськістю та Мінрегіоном. Ні водоканали, ні чиновники не зацікавлені в різкому падінні платіжної дисципліни з боку населення, тому введені постановою Кабміну №83 компенсаторні механізми і програми субсидування будуть доопрацьовуватися.

Читайте також: Проблема водопостачання по-європейськи

Ряд інших найважливіших питань під час обговорення стосувалися проблеми виплати тарифної різниці підприємствам - субвенції з державного бюджету затримуються, відповідно, підприємства не в змозі розрахуватися з постачальниками електроенергії за спожитий енергоносій і знаходяться під постійною загрозою відключення. Зокрема, на цій проблемі наголосив директор КП «Чернігівводоканал» Олександр Шкінь. Для її вирішення пану Шкіню довелося написати більше 20 офіційних прохань, як Прем'єр-міністру Арсенію Яценюку, Віце-прем'єру - голові Мінрегіону Володимиру Гройсману, народним депутатам, профільні Асоціації, мерам, так і врешті-решт - журналістам. Однак це трагедія не одного водоканалу - це проблема всієї галузі водопостачання. Борги за тарифною різницею держави перед водоканалами становлять понад 4 млрд грн!

шкинь

Важливим питанням є процедура оплати за повірку приладів комерційного обліку. З цією проблемою «У.К.» знайома не з чуток, оскільки до редакції часто звертаються читачі з проханням пояснити, чи повинні вони оплачувати повірку водного лічильника чи ж це компетенція водоканалу. З такою проблемою до представників регулятора і профільного Міністерства звернулася директор ТОВ «Белоцерковвода» Ольга Бабій. Згідно з українським законодавством, на сьогодні оплачувати повірку лічильників зобов'язаний «виконавець послуги». Проте, більше половини українських водоканалів не мають такого офіційного статусу, відповідно, не можуть внести витрати на повірку лічильника тариф. У Міністерстві пообіцяли розібратися з проблемою - за словами Наталії Олійник відомство підготувало зміни в законодавство, які дозволять усунути правові колізії та власнику лічильника (споживачеві), нести матеріальну відповідальність за його повірку.

бабій

Радник генерального директора ПАТ «АК «Київводоканал» Вікторія Яковлєва у своєму виступі звернула увагу громадськості та влади на те, що перераховане вище далеко не всі проблеми водопостачальних підприємств. «Київводоканал» уже не перший раз заявляє про те, що на підприємстві здійснюється рейдерське захоплення влади. Враховуючи, що столичний водоканал - акціонерне товариство, представники столичної влади намагаються провести нелегітимний збір акціонерів і змінити обрану підприємством керівництво, повідомляє пані Яковлєва. Разом з тим, вирішення цього питання не залежить від Мінрегіону - є повноваженням місцевої влади.

 

Голова Управління водопровідно-каналізаційного господарства Мінрегіону Сергій Дзезик обговорив з водоканалами можливість консолідації галузі - в основі принцип створення водних компаній. Чиновник заспокоїв водоканали, позначивши, що процес укрупнення буде добровільним і орієнтований, в першу чергу, на поліпшення економічної ситуації в галузі. 

 
Коментарі (1)
Sergiy
19 Травня 2014 p. 11:25
Таке враження що це вже років 15 потому говорилося і знову жодного слова про облік споживання води.Цифри витрат сіменного бюджету наведені мабуть для тих у кого відсутній квартирний облік і тільки на холодну воду та ще плюс водовідведення тому такі страшні . Якщо середньостатична сімя 3 людини, то по нормі нараховується 27 метрів кубічних ХВ та ГВ. Досвід споживання при обліку дозволяє свідчити про споживання фактичне в 2.5 - 3.0 рази менше. Отже 9-10 метрів кубічних.Чи вплине підвищення тарифів в два рази на воду на сімейний бюджет при одночасному встановленню обліку, а таких споживачів близько 70 -ти відсотків.?Відповідь однозначна-НІ.А у не бідних людей облік давно уже в помешканнях встановлено.Отже тарифи треба приводити до економічно обгрунтованихта та запускати механізм ЕСКО.За рахунок економічного ефекту витрати на встановлення обліку окупляться будь кому- максимум за рік.