ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїнці віддають за послуги ЖКГ більше третини доходів - опитування

Українці віддають за послуги ЖКГ більше третини доходів - опитування

Попри офіційну статистику, більшість населення сплачує за житлово-комунальні послуги 30-50% щомісячних доходів. Цей показник аналогічний європейському, але якість послуг в Україні залишається низькою.

Дорожнеча житлово-комунальних послуг не є для українців причиною не розраховуватися з їх виробниками та постачальниками. Так, за даними Державної служби статистики, побутові споживачі виплачують близько 90-95% від нарахованих сум. Разом з тим, тарифи на ЖКП не покривають собівартість витрат на їх виробництво і, тому, населення України очікує їх підвищення. Як відомо, необхідність збільшення вартості комунальних послуг обумовлена ​​високою часткою енергетичної складової у структурі собівартості. Так, наприклад, 53% у вартості теплової енергії займає природний газ, і близько 65% послуги з водопостачання формує електроенергія.

При цьому, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ раніше заявляло, що в середньому українці витрачають не більше 14-15% своїх щомісячних доходів на оплату послуг ЖКГ. Втім, якщо вірити статистичним даним, українці витрачають на оплату послуг ЖКГ у кілька разів менше, ніж у Європі, де населення віддає від 15% до 30% доходів комунальним службам. Найвищі тарифи в Німеччині, Данії, Голландії.

Тим, у кого суми нарахувань в платіжці перевищують зазначені показники - держава виплачує субсидії. Нагадаємо, в Україні право на пільги за соціальною ознакою мають понад 13 млн чоловік, що складає близько 29% від загальної чисельності населення. За даними Мінсоцполітики, в період 2011-2012 років субсидіями на оплату послуг ЖКГ скористалося понад 1,3 млн сімей, що становило близько 7,6% від загальної кількості сімей в Україні. В залежності від категорії пільговиків знижка по оплаті ЖКП надається в розмірі від 25% до 100%.

«Україна Комунальна» вирішила поцікавитися у читачів, наскільки офіційні дані про те, скільки населення витрачає на оплату комунальних послуг, відповідають дійсності.

Результати опитування, проведеного «У.К.» на сайті порталу агентства в період з 8 по 14 жовтня, свідчать про те, що послуги ЖКГ для більшості споживачів обходяться як мінімум в третину, а то й в половину сімейного бюджету. 45% опитаних щомісяця сплачують за комунальні послуги суми, які займають 15-30% частку в їх доходах. Не мало в Україні людей, які віддають за послуги ЖКГ значно більше: 43% респондентів витрачають на ці цілі 30-50% сімейного бюджету. Щасливчиків, у яких житлокомпослуги обходяться в 15% доходів, у країні небагато - всього 8%. При цьому є й такі споживачі, які взагалі не розраховуються з комунальниками. Так до боржників себе зараховує 4% респондентів.

 
Коментарі (0)