ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГУкраїнцям обіцяють економію коштів на опаленні в кінці зими

Українцям обіцяють економію коштів на опаленні в кінці зими

Громадяни зможуть заощадити на опаленні до 20% вартості послуги. У всякому випадку, про це заявляє Мінрегіон, адже, українцям нарахують плату лише за фактично спожите тепло.

Українці зможуть заощадити на послугах централізованого опалення в кінці осінньо-зимового періоду близько 20% вартості послуг. Це стало можливим завдяки внесенням змін до порядку нарахування плати за тепло. Таку інформацію повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, передає прес-служба відомства.

Чиновник наголошує, що таким чином громадяни будуть плати лише за фактично спожите опалення.

«Ми створюємо умови, в яких комунальники повинні працювати так само, як роблять їхні європейські колеги, зважаючи на прогноз погоди та не спалюючи дорогоцінні енергоресурси у повітря.  Практику, коли громадяни платили за взяті «зі стелі» цифри, ми припиняємо. Також довожу до загального відома, що нові правила діятимуть з 19 грудня, коли й булі ухвалені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630»,  - сказав Міністр.

Чиновник підкреслив, що за «грудневе» опалення плата нараховуватиметься у період, коли набрала чинності відповідна постанова Кабміну.

«Зважаючи на те, що розрахунковим періодом є календарний місяць, Мінрегіон вже звернув увагу обласних та Київської міської державних адміністрації, що плата за послуги з централізованого опалення за грудень 2015 року повинна нараховуватися споживачам за новою  методологією», - додав він.

Читайте також: Підвищення тарифів на ЖКП: чи рятує субсидія

Окрім того, зауважується, що основними чинниками, які визначають розмір щомісячної плати за послуги з централізованого опалення є:

фактична температура зовнішнього повітря у розрахунковому місяці (чим тепліший місяць, тим менша плата за послугу у розрахунковому місяці, і навпаки);

тривалість опалювального сезону і середньозважена річна витрата теплової енергії протягом опалювального сезону, які враховані у встановлених уповноваженим органом тарифах на послуги з централізованого опалення для конкретного виконавця, що надає послуги у відповідному населеному пункті;

фактична кількість діб надання послуги у розрахунковому місяці;

календарна кількість діб в розрахунковому місяці.

Нагадаємо, що на думку експертів, внесення змін до порядку нарахування плати за опалення та газ – лише підготовка до чергового підвищення тарифів. Адже, як зауважують експерти, таким чином уряд намагається покращити фінансовий стан як «Нафтогазу» так і дохідну частину нового Держбюджету.

 
Коментарі (3)
Коля Пухов
10 Січня 2016 p. 22:55
При низкій температурі на вулиці навіть при гарячих батареях у деяких квартирах може бути холодно. Причина тому -- розгерметизація зовнішніх стін будинку -- часто тріщини стін видно неозброєним оком. Причому ці тріщини з часом розширюються. Про одну з причин виникнення цих тріщин я писав раніше. Ще може бути відсутня теплоізоляція міжповерхових перекриттів -- тоді все тепло нижньої квартири йде на підігрів підлоги верхньої. Розташування квартир на торцах будинків, особливо з північного боку, спричиняє ще більш низьку температуру у цих квартирах. І остання причина холоду в квартирах ( із тих причин, що не залежать від мешланців холодних квартир) -- це постійна відсутність опалення у під"їздах. У багатьох під"їздах хрущівок батареї взагалі відрізані ще декілька років тому.
Коля Пухов
11 Січня 2016 p. 20:45
Холодных квартир и холодных комнат имеется очень много, но я не знаю ни одного случая уменьшения платы за отопление по этой причине. Даже если комиссия из ЖЕКа приходит, то они выбирают для своего визита самый тёплый и солнечный день, а не тогда , когда действительно было холодно. Потом вы можете повесить в комнате даже несколько термометров, но они на ваши термометры не обратят никакого внимания, а принесут свой, который покажет 18 градусов.
Коля Пухов
15 Січня 2016 p. 17:51
А насамкінець зроблять самого споживача винуватим у тому, що у його квартирі холодно.