ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетика Перехід українських ТЕЦ на вугілля виллється у мільйони

Перехід українських ТЕЦ на вугілля виллється у мільйони

В Україні вже довгий час порушується тема переведення першої черги ТЕЦ з газу на вугілля. Існує твердження, що подібний метаморфоз коштуватиме чималих грошей.

На думку члена Наглядової Ради Інституту Енергетичних досліджень Юрія Корольчука, цією сумою цілком може стати 400 млн дол., - інформує УНН.

«Зважаючи на те, що наразі ціна на газ доволі висока, і переговори, на превеликий жаль, не приносять ніякого успіху, то логічною є мета влади скоротити споживання газу. І задіяння тих механізмів, які наразі є під руками, є оптимальним варіантом, а під руками є ТЕЦи. На деякі з них наразі вже готується обґрунтування щодо переведення їх на вугілля, а конкретніше – на водо-вугільну суміш. Об'єктивно ТЕЦ старі, вони проектувалися ще в 30-60х роках саме для використання вугілля, і наразі їх можна реально перевести», – розповів Юрій Корольчук.

Єдиною перешкодою є екологічна ситуація, яка може дещо погіршитися після вугільних викидів. Аби уникнути такого стану речей, необхідно встановлювати досить сильні системи очищення від викидів. Крім того, поряд зі станціями треба буде створити відвали та склади для вугілля, налагодити логістичну складову. Разом із цим перехід на вугілля дозволить суттєво – на 4-5 млрд куб.ме – знизити споживання газу.

Читайте також: Україні потрібен час для переведення ТЕЦ на вугілля

«Це реальні цифри. Також це дасть змогу наростити видобуток вугілля: для цього потрібно буде десь 5 млн тонн щороку – саме така кількість дасть замістити ці 3 млн куб.м газу. Щодо часу перехід триватиме щонайменше 3-4 роки.

Для переведення Харківської ТЕЦ необхідно мінімум 200 млн дол., адже початково вона будувалася під використання газу. Дніпродзержинська, Одеська, Херсонська – ще до 50 млн дол. на кожну, адже в них просто треба «повернути стрілки в інший бік», адже вони створювалися під вугілля. Тобто близько 400 млн дол. потрібно на першочергові ТЕЦ. Якщо переводити геть усі, то це коштуватиме до 3 млрд дол. Звісно, можна обійтись і меншими сумами, але тоді це буде така собі поверхова модернізація, до того ж, треба ставити нормальні системи чистки, а нормальні – це означає німецькі, а отже і дорожчі», – додав експерт.

Читайте також: Українське вугілля: великі перемоги чи поразки?!

Нагадаємо, за даними експертів, на сьогодні Україна переплачує за газ близько 6 млрд дол. Водночас переведення українських ТЕЦ на вугілля дозволить заощаджувати до 4 млрд дол.

Таким чином, 13 липня у Києві був підписаний попередній протокол про можливість надання кредиту між Державним банком розвитку КНР і українським Міністерством енергетики.

Згідно з цим документом Банк може надати Україні кредит на понад 3,6 млрд дол. для заміни споживання газу на вугілля. Умовою отримання грошей є використання китайських технологій, обладнання та фахівців.

«Вугільний» кредит може бути взаємовигідним для Києва і Пекіна - вважає Юрій Корольчук, - проте так само може і мати безліч прихованих небезпек».

 
Коментарі (0)