ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняУкраїнські водоканали стимулюватимуть по-європейськи

Українські водоканали стимулюватимуть по-європейськи

Українське водопостачання та водовідведення потерпає від надзвичайної подрібненості водоканалів, яка суттєво обмежує їхню можливість залучати ресурси для модернізації основних фондів

Українське водопостачання та водовідведення потерпає від надзвичайної подрібненості водоканалів, яка суттєво обмежує їхню можливість залучати ресурси для модернізації основних фондів, проведення єдиної технічної, ресурсної та тарифної політики. На думку європейських експертів, укрупнення водоканалів та підвищення тарифів могло б суттєво змінити ситуацію на краще.

Про це йшлося під час зустрічі першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександра Аліпова з керівником водної програми для країн Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Лефлевом Ксав’є. У зустрічі також брала участь керівник регіонального проекту Тетяна Єфімова, інформує прес-служба Мінрегіону.

Як зазначено в повідомленні, сторони детально обговорили перебіг в Україні першого етапу Водної ініціативи Євросоюзу та досягнуті результати.

«Загалом, ваші оцінки співпадають з нашим баченням ситуації, і ми плануємо ініціювати укрупнення водоканалів. Ми вдячні вам за допомогу, бо вона дозволить зробити це швидше і якісніше. Проте ми не можемо розглядати водопостачання окремо від реформування місцевого самоврядування та забезпечення розвитку регіонів. Крім того, питання тарифів не є для Мінрегіону першочерговим пріоритетом. Спочатку необхідні інституційні зміни, спрямовані на покращення послуги водопостачання та водовідведення, потім необхідне залучення дешевих довгострокових фінансових ресурсів на модернізацію, і, лише потім – можна ставити питання тарифу», – сказав О. Аліпов.

Вироблення детального алгоритму, як саме цього можна досягти у рамках державно-приватного партнерства, може стати одним із необхідних завдань нового проекту.

«Потрібен алгоритм дій, пакет документів, напрацьований регламент, щоб області та міста змогли побачити вигоду від укрупнення водоканалів. Можливо – розробка додаткових стимулів для такого об’єднання», – наголосив О.Аліпов.

«Безумовно, підвищення якості послуг повинне передувати будь-якому підвищенню оплати. Стосовно ж вироблення стимулів – у ОЕСР є достатній досвід країн учасниць, яким ми готові ділитися. Крім того, добрим стимулом є доступ до пільгових кредитів та грантів. Є достатня кількість інструментів, які можна пропонувати, але у будь-якому випадку об’єднання не можна проводити «з гори», перевагу повинні мати економічні, а не адміністративні методи», – погодився Лефлев Ксав’є.

 

Довідка:

Початок регіонального проекту «Підтримка Водної ініціативи ЄС в країнах Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії (Водна ініціатива ЄС СЄКЦА)», являє собою другий етап цієї ініціативи, що реалізується від імені Європейського союзу Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та Європейською економічною комісією ООН (ЄЕК ООН). Проект фінансується в рамках Регіонального плану дій на 2012 рік Європейської політики сусідства, має загальний бюджет обсягом 4 млн євро та період реалізації понад 48 місяців. Внесок ЄС складає 3,2 млн євро, решта частки фінансується ЄЕК ООН та іншими країнами-партнерами, такими як Фінляндія, Німеччина та Швейцарія.

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)