ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВУкраїнське сміття заживе за новою системою

Українське сміття заживе за новою системою

Україна сподівається скоротити до 50% обсяги захоронення ТПВ на полігонах та використовувати 50 і більше відсотків відходів в якості вторинних та енергетичних ресурсів для повторного використання у виробництві та секторі відновлювальної енергії.

Національний проект «Чисте місто» створить в Україні принципово нову систему цивілізованого поводження з твердими побутовими відходами та наблизить цю індустрію до європейських показників. Про це «Україні Коумнальній» повідомили у прес-службі Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами.

За словами керівника нацпроекту Івана Олексієвця, в Україні досі використовується технологія захоронення ТПВ при тому, що більшість полігонів не відповідають елементарним вимогам екологічної безпеки та повністю вичерпали свій ресурс.

«В нашій країні об’єм переробки ТПВ в рази менший, ніж в інших європейських країнах. Так, у Швеції, Данії, Швейцарії, Німеччині, Бельгії, Норвегії цей об’єм становить від 30% до 50%, в Україні – лише 5%. Реалізація Нацпроекту «Чисте місто» дозволить скоротити до 50% обсяги захоронення ТПВ на полігонах та використовувати 50 і більше відсотків відходів в якості вторинних та енергетичних ресурсів для повторного використання у виробництві та секторі відновлювальної енергії» - наголошує Іван Олексієвець.

А також зауважує, що наразі послугами з вивезення ТПВ (збиранням, зберіганням та перевезенням побутових відходів) користуються понад 70% міських та 10% сільських населених пунктів. Решта ж сміття опиняється на околицях, в лісі, на берегах річок, вздовж доріг у вигляді стихійних звалищ. На думку керівника нацпроекту, ситуація зміниться на краще коли всі населені пункти будуть охоплені послугою з вивезення ТПВ.

Нагадаємо, Національний проект «Чисте місто» реалізує Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами. Він передбачає створення в Україні нових сучасних високотехнологічних комплексів із переробки твердих побутових відходів у 10 пілотних українських містах.

Головна мета проекту – перехід на європейську систему переробки ТПВ, системне вирішення проблеми забруднення навколишнього середовища, зміна законодавчого регулювання поводження з ТПВ та вирішення критичної проблеми забруднення довкілля.

 
Коментарі (0)