ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїнський уряд чекає на дешевий газ

Український уряд чекає на дешевий газ

Влада не поспішає закачувати газ у сховища, бо чекає на знижені цін на «блакитне» паливо. Крім цього, це допоможе залучити кредитні кошти для наповнення вітчизняних сховищ.

Україна не поспішає закачувати природний газ у підземні сховища, тому що чекає на зниження ціни на «блакитне» паливо. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає «Інтерфакс-Україна».

Чиновник вважає, що у третьому кварталі цього року ціна на природний газ впаде. Саме в цей період і планується здійснити максимальну закачку палива у ПСГ.

«Ми не поспішаємо, тому що очікуємо, що газ у третьому кварталі буде ще дешевше. Тому зараз його масивно закачувати, можливо, і не зовсім доцільно», - сказав Міністр.

Він також наголосив, що потужності вітчизняної газотранспортної системи дозволяють здійснювати закачування природного газу в сховища більше, ніж 100 млн куб. м щодоби. Тож, очільник Міненерго зауважує, що Україна взмозі заповнити ПСГ необхідною кількістю палива за 2-3 місяці.

«З точки зору потужностей ми можемо закачувати більше 100 млн куб. м щодоби. В принципі, той обсяг, який нам потрібен, ми можемо і за два місяці дозакачати. Це вже буде хороший обсяг, а за три місяці ми взагалі закриваємо всі питання. Маючи настільки потужну систему закачування, ми можемо почекати, очікуючи більш низьку ціну», - сказав пан Демчишин.

Читайте також: Україна закачала рекордну кількість палива в ПСГ

За словами Міністра, незважаючи на сподівання щодо зниження ціни на газ, з точки зору економічної доцільності, більш пізнє заповнення ПСГ аргументується і запланованим залученням фінансування для цих цілей.

«Вони (кредитні кошти, - ред.) кожен день вартують відсотків. Чим раніше (буде залучено необхідні суми, - ред.), тим більше відсотків накопичиться, тим більше, якщо ми очікуємо, що буде ще пониження ціни», - наголосив пан Демчишин.

Нагадаємо, Європейська Комісія сприятиме в пошуках для України фінансування для закачування природного газу у підземні сховища. Загалом мова йде про 0,8-1 млрд дол. за шість місяців, коли буде здійснюватись заповнення сховищ.

 
Коментарі (0)