ГоловнаКоментаріКоментаріУкраїнській ГТС зарано співати заупокійну

Українській ГТС зарано співати заупокійну

Українська ГТС має значні переваги над обхідними маршрутами постачання російського газу в Європу. Найважливіша з них – ми маємо великі підземні сховища для природного газу на Західному кордоні

Українська газотранспортна система потребує реконструкції, передовсім – газоперекачувальних агрегатів та підземних сховищ. Таку думку обстоює генеральний директор ТОВ «Нафтогазбудінформатика», секретар Експертної ради з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський.

Безумовно, система потребує реконструкції. Перше – це заміна газоперекачувальних агрегатів з підвищенням їхнього коефіцієнту корисної дії. Друге – це модернізація наших підземних газосховищ. Зараз ми можемо видавати за добу десь 220 млн кубометрів газу, нам потрібно значно більше, для того, щоб ми могли працювати на європейському газовому ринку.

Читайте також: Газові переговори: путінський період

Українська ГТС має значні переваги над обхідними маршрутами постачання російського газу в Європу. Найважливіша з них – ми маємо великі підземні сховища для природного газу на Західному кордоні України. Десь приблизно 25 млрд кубометрів товарного газу ми можемо зберігати.

Навіть у середньостроковій перспективі таких підземних сховищ, які б дозволяли регулювати постачання газу у пікові режими споживання, альтернативні газопроводи не матимуть. А ми маємо ще й досвід. Узимку, коли потрібно було різко збільшити подачу газу, саме завдяки підземним сховищам це стало можливим.

При цьому важливим питанням є забезпечення завантаження української ГТС. Безумовно, питання реконструкції пов’язані з гарантіями обсягів газу, який українська ГТС повинна транспортувати.

 
Коментарі (0)