ГоловнаНовини ЖКГПолітика«Укренерго» розпочала спір з Росією за втрачені активи в Криму

«Укренерго» розпочала спір з Росією за втрачені активи в Криму

Компанія оцінює в 1 млрд дол. тільки електромережу, яка залишилася на території Криму.

Державна компанія «Укренерго» - оператор Об'єднаної енергетичної системи України - вручила російській стороні офіційне письмове повідомлення про інвестиційний спір щодо активів компанії у Криму. Читайте також «Нафтогаз» цього року розраховує відсудити у Росії $8 мільярдів за захоплені в Криму активи. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив в. о. голови «Укренерго» Всеволод Ковальчук. 

«Кілька днів тому «Укренерго» вручило росіянам офіційне письмове повідомлення про інвестиційний спір щодо активів нашої компанії в Криму. Конверти отримали: міністр закордонних справ Сергій Лавров, міністр фінансів Антон Силуанов, міністр юстиції Олександр Коновалов, прем'єр-міністр Дмитро Медведєв і президент РФ Володимир Путін», - написав Ковальчук. 

За його словами, «Укренерго» в цій справі представляють юристи міжнародної юридичної компанії Covington&Burling LLP, яка раніше допомагала подати аналогічний позов «Нафтогазу України». Ковальчук повідомив, що якщо компанії не вдасться врегулювати спір мирним шляхом до кінця вересня, «Укренерго» зможе подати позов проти Росії в Міжнародний арбітраж, як це вже зробив «Нафтогаз». «Наш позов стосуватиметься не тільки майна, яке ми втратили через анексію півострова, а й доходів, які недоотримали через таку втрату. Ми не можемо закрити очі на ці колосальні втрати і жити далі так, ніби нічого не сталося. 

Адже тільки наша кримська електромережа коштує близько 1 млрд доларів. Це тисячі ліній електропередач, десятки електричних підстанцій і багато чого ще, не кажучи вже про два пансіонати, де раніше оздоровлювалися українські енергетики», - зазначив він. 

Нагадаємо, навесні 2014 року Росія, порушуючи норми міжнародного права, захопила Кримський півострів. Міністр юстиції України Павло Петренко раніше заявляв, що сума збитку від окупації Росією Криму оцінюється в 1 трильйон 80 мільярдів гривень. Раніше Ковальчук повідомляв, що в анексованому Криму компанія «Укренерго» втратила близько 15 електричних підстанцій і кілька тисяч кілометрів ліній електропередач напругою 220 і 330 кВ. Національна енергетична компанія «Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередач, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. «Укренерго» є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

 

 
Коментарі (0)