ГоловнаКоментаріОпалювальний сезон 2023-2024Уряд не обіцяє Україні «теплу зиму»

Уряд не обіцяє Україні «теплу зиму»

Чи бути опалювальному сезону – вирішить кількість підготовленого до зими газу. Наразі Україні не вистачає 5 млрд куб. м палива. «Тепло не буде, але й не змерзнемо», – невпевнено заспокоюються урядовці.

Вчора на розширеному засіданні уряду чиновники говорили про майбутній опалювальний сезон. Зокрема, у Кабінеті Міністрів нагадали, що лише ретельна економія газу дозволить пройти осінньо-зимовий період.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан зауважив, що підприємства-неплатники будуть відключати від газу. Очільник енергетичного відомства підкреслив, що обласним держадміністраціям доручено до 1 жовтня визначити перелік соціально важливих підприємств, які не можна відключати.
 
«В разі різкого перепаду температури, ми будемо змушені вимикати деякі підприємства, щоб збалансувати постачання. При штабах би просив створити оперативні групи за участю представників силових структур, облгазів… щоб в оперативному порядку відключати тих споживачів, які не сплачують і не допускають на свою територію…», - зазначив Міністр.
 
У свою чергу, Прем’єр-Міністр Арсеній Яценюк уточнював цифри з паном Проданом. За його словами, на сьогодні у газосховищах знаходиться 16,7 млрд куб. м газу - тож з урахуванням газу власного видобутку, в разі додаткової купівлі 5 млрд куб. м, Україні вдасться пройти майбутній опалювальний сезон.
 
 
«При зменшенні обсягів споживання, якщо обласні адміністрації будуть виконувати розпорядження уряду, ми здатні пройти опалювальний сезон. Тепло не буде, але й не замерзнемо, - сказав пан Яценюк, – Ми працюємо на те, щоб пережити зиму, вистояти, зменшити залежність від російського газу. І в десятилітній перспективі я бачу те, що ми настільки диверсифікуємо свої джерела постачання газу, що Росія назавжди перестане шантажувати Україну.
 
У свою чергу, очільник «Нафтогазу» Андрій Коболєв повідомив, що борги споживачів перед компанією «космічні». За словами пана Коболєва, загальний розмір заборгованості складає близько 40 млрд грн. 
 
«Придбання газу з європейського напрямку вимагає високої дисципліни розрахунків. «Нафтогаз» наразі її дотримується, але це непросто, зважаючи на коливання курсу гривні. І тому ми наголошуємо на необхідності вчасних і повних розрахунків підприємств теплокомуненерго» – розповір пан Коболєв.
 
За словами керівника «Нафтогазу», Україна зекономила за рахунок переходу на реверсні поставки газу уже близько 500 млн дол.
 
«Тут неважко порахувати. Я думаю, що ми переплатили б «Газпрому» не менше 500 мільйонів доларів. Ціна, яку ми отримуємо на реверсі, зараз нижча навіть ніж 385 доларів, а влітку була ще нижчою», - заявив глава НАКу.
 
Тому, вважає він, позиція України щодо вимоги «Газпрому» встановити ціну на весь рік у 385 дол. «є неадекватною ринку».
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Україна в липні купувала газ з Європи по 360,2 дол. За даними Держстату, Україна в липні 2014 імпортувала природний газ з Європи за середньою ціною 360,2 дол.за тис. куб. м, тоді як у червні його середня ціна становила 366,9 дол., у травні - 364,7 дол., у квітні - 375,8 дол.
 
Коментарі (0)