ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУряд пропонує запровадити ручне регулювання енергоринку

Уряд пропонує запровадити ручне регулювання енергоринку

Кабінет Міністрів, пропононує позбавити раду оптового ринку електроенергії, можливості впливати на рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

Нещодавно на сайті Верховної Ради був опублікований законопроект N11393 «Про внесення змін до деяких законів України в частині функціонування оптового ринку електроенергії». Якщо зараз зміни правил роботи ринку затверджує Рада оптового ринку електроенергії (ОРЕ), погоджуючи їх з Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики, то тепер ці повноваження повністю перейдуть до НКРЕ. Комісія не зобов'язана буде погоджувати такі рішення ні з ОРЕ, в яку входять 10 директорів енергокомпаній, ні з Антимонопольним комітетом.

У підписаній першим Віце-Прем'єром Валерієм Хорошковським пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що зараз НКРЕ не може «в повній мірі реалізовувати повноваження в сфері організації роботи ринку», оскільки зобов'язана узгоджувати свої дії з його учасниками.

Яким чином в НКРЕ будуть враховувати думку гравців ринку в разі прийняття документа, в прес-службі НКРЕ поки що не коментують.

Посилення держрегулювання ринку електроенергетики та виключення з процесу узгодження правил роботи на ньому учасників цього ринку суперечать зобов'язанням перед Енергетичним співтовариством, які взяв на себе уряд, заявляє член комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима.

Чиновник також зазначає, що правила Енергоспільноти вимагають дерегуляції ринку і узгодження рішень щодо його регулювання з найбільшими постачальниками.

Джерело: Коммерсантъ

 
Коментарі (0)