ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГУряд пустить з молотка енергетичні підприємства, шахти і спиртзаводи

Уряд пустить з молотка енергетичні підприємства, шахти і спиртзаводи

Уряд готує масштабний продаж державного майна. Лише менш ніж 300 підприємств Кабмін збереже серед заборонених до приватизації.

Решта 1200 компаній будуть виключені зі списку - на торги виставлять ключові енергетичні підприємства, шахти і спиртзаводи, - інформує газета «Комерсант».

Бізнес схвалює ідею доступу приватного капіталу в держсектор, але, на думку експертів, без прозорої приватизації ці активи будуть скуплені за безцінь.

У розпорядженні газети також опинився текст змін до закону «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації». Напередодні про підготовку цього документа заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко, повідомивши лише, що перелік державних підприємств, заборонених до приватизації, буде скорочений більш ніж у п'ять разів - з 1492 до 296. Однак джерело в уряді повідомило виданню, що проект закону вже схвалений Кабміном і готується до передачі у парламент. В останній момент зі списку за ініціативою Міністерства фінансів був вилучений «Турбоатом».

«Комерсант» зауважує, що підсумковий документ фактично дозволяє масштабну приватизацію вугільних шахт: у власності держави в Донецькій області залишиться лише 11 підприємств, а в Луганській - 7. Також буде проведена масова приватизація спиртзаводів, радіотелевізійних передавальних центрів та книжково-журнальних видавництв («Мистецтво», «Либідь», «Дніпро», «Веселка»). Приватними хочуть зробити майже всі спортивні бази, басейни і стадіони, за винятком підприємства, яке керує київським «Палацом спорту», НСК «Олімпійський», «Львів-Ареною». Зберігши в держвласності найбільш знакові винзаводи, такі як «Коктебель» і «Массандра», уряд пропонує дозволити продаж низки південноукраїнських і закарпатських радгоспів-заводів, включаючи Ужгородський і Одеський коньячні заводи, Одеський завод шампанських вин.

Відзначається, що дорога до приватизації буде відкрита і великим компаніям, багато з яких є монополіями. Зі списку неприватизованих об'єктів виключать НАК «Нафтогаз України», «Чорноморнафтогаз», «Укрінтеренерго» і «Укрспецтрансгаз» (транспортування зрідженого газу), ДАТ Магістральні трубопроводи «Дружба». Вилучені зі списку Харківський електромеханічний завод, Дашавське завод композиційних матеріалів, спеціальне виробництво київського заводу «Радар» та Солотвинський солерудник.

Як повідомлялося, в січні-серпні Фонд державного майна перерахував до державного бюджету 5,262 млрд грн від приватизації держмайна.

 
Коментарі (0)