ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУряд розпочав тарифну гру зі споживачами

Уряд розпочав тарифну гру зі споживачами

Початок робочого тижня виявився складним, як і для споживачів житлово-комунальних послуг, так і для посадовців. Підставою для занепокоєння уряду стало різьке підвищення тарифів на послуги ЖКГ у 7 областях країни.
Очільник українського уряду Микола Азаров, вийшовши з  відпустки вже цього понеділка, одразу взявся наводити порядок у країні, зокрема, в однієї з найслабших галузей економіки – ЖКГ. Підставою для занепокоєння Прем’єра стала  інформація заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Андрія Білоусова, який у ході селекторної наради з питань підготовки об’єктів ЖКГ та соціальної інфраструктури до роботи в осінньо-зимовий період заявив, що відбулося підвищення тарифів на ЖКП одразу у де’вяти населених пунктах семи областей України. 
 
Згідно протоколу всеукраїнської наради, який був оприлюднений на офіційному сайті Мінрегіону, найбільший рівень підвищення тарифів для побутових споживачів було зафіксовано у селі Руська-Лозова (Харківська область) на послуги холодного водопостачання -  на 70%, на послуги по водовідведенню -  на 98%. Втім, за даними Русько-Лозівської сільради, тарифи збільшилися лише на 32% як на водопостачання, так і на послуги водовідведення. У селі Мазинки, відмічають у Мінрегіоні, вартість водопостачання збільшилась на 66,7%, а у селі Тарасівка (обидва села -  Київська  область) тариф на послуги по утриманню будинків та прибудинкової території виріс взагалі на 209,7%.
 
Така динаміка зростання тарифів не може не турбувати уряд. Тому пан Азаров доручив Мінрегіону перевірити обґрунтованість та доцільність такого суттєвого підняття вартості житлово-комунальних послуг, розібратися у причинах, та покарати винних посадових осіб органів місцевого самоврядування, які допустили незбалансоване підвищення цін.
 
Слід зауважити, що доручення голови уряду про покарання винних у підвищенні посадовців на місцях, ймовірно, носить більше емоційний характер, ніж правовий. Адже Прем’єр не може не знати, що, згідно ст. 140 Конституції та за нормами діючого закону «Про місцеве самоврядування в Україні», посадові особи органів місцевого самоврядування (міські, селищні, сільські голови, депутати) обираються членами тієї чи іншої територіальної громади і не відносяться до вертикалі виконавчої влади.
 
Однак, зважаючи на те, що доручення пана Азарова для профільного Міністерства є обов’язковим для виконання, очільникам міст і селищ, де тарифи підвищилися, все ж таки прийдеться «тримати удар» та надати роз’яснення щодо прийнятих ними рішень. Примітно, що у більшості з них є законні аргументи для доведення правомірності прийнятих місцевими радами рішень про перегляд тарифів на послуги ЖКГ для населення. 
 
Наприклад, Русько-Лозівський сільській голова Олексій Бєсєдін (Дергачівській район Харківської області) розповів «Україні Комунальній», що послуги з водопостачання та водовідведення в його селі надає приватне підприємство «Поле-2007», яке утворилося після розпаду Дергачівського комунального ВУ ВКГ. Згідно п. 1.7. статуту цієї приватної компанії, вона діє на засадах повної фінансової та господарської самостійності. Тобто, має право і не погоджувати ціни на свої послуги із сільською радою. 
Тариф на послуги з водопостачання і водовідведення не переглядався з 2009 року, за цей період витрати на фонд заробітної плати та енергоносії зросли у рази. Діючий тариф - 8 грн/кубометр (4,5 грн - водопостачання, 3,5 грн - водовідведення) не покриває витрат підприємства – виконавця послуг. 
 
Сільська рада, намагаючись компенсувати різницю в тарифах підприємству «Поле-2007», у 2011 році надало йому фінансову допомогу в розмірі 160 тис. грн, у 2012 році – 65 тис. грн, а у 2013 році – 34 тис. грн. Однак, у зв’язку із проблемами з касовим обслуговуванням рахунків сільради Державною казначейською службою, сільрада більше не в змозі дотувати виконавця послуг. Тому було прийнято рішення про приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня. 
 
Харківською обласною інспекцією по контролю за цінами і тарифами погоджено економічно обґрунтований рівень тарифу у розмірі 21,82 грн/кубометр (12,63 грн - водопостачання, 9,19 грн - водовідведення). Така висока ціна на послуги, порівняно з іншими підприємствами, зумовлена тим, що у селищі нараховується всього 244 абонента-споживача послуг. Таким чином, обсяги витрат на електроенергію є порівняно вищими, ніж у великих підприємств.
 
«Рішення про перегляд тарифів на утримання будинків, споруд і прибудинкової території та приведення їх до економічно обґрунтованих - не впало з неба», - розповів кореспонденту нашого видання Тарасівський сільський голова (Києво-Святошинський район)  Володимир Сізон.
 
За його словами, останній раз тарифи на такі послуги переглядалися у 2007 року. «За шість років тільки мінімальна заробітна плата зросла у 2,5 рази, не кажучи вже про ціни на паливо та електроенергію. Процедура перегляду почалася ще у вересні 2012 року. Розуміючи, що питання болюче, ми провели більше 10 засідань робочої депутатської групи, врахували всі побажання мешканців щодо переліку послуг, які входять до структури тарифу, диференціювали тариф на три групи – для 2-,4-, і 9-ти поверхових будинків. Навіть виконавця послуг – Києво-Святошинське ПТМ Київської обласної ради - обирали на конкурсних засадах з урахуванням побажань мешканців. Тому аргументів для доведення законності прийнятого рішення більш ніж достатньо, - підкреслив пан Сізон. 
Невже виходить, що заради доведення виборцеві спроможності уряду вирішувати складні економічні питання, у черговий раз знайшли «жертовних агнців» в особі сільських голів, які намагаються будь-що зберегти останні блага цивілізації у селах у вигляді водопостачання та водовідведення? 
 
При цьому, що приведення тарифів до рівня окупності собівартості послуг – є офіційною політикою уряду у сфері тарифоутворення. Про це, окрім законодавчих норм, свідчить і заява голови Мінрегіону Геннадія Темника, який 1 серпня наголосив на необхідність приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня. Але вже 3 серпня посадовці відомства на всеукраїнський селекторній нараді з регіонами наголошують на кричущому факті підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги органами місцевого самоврядування, хоча таке підвищення і є приведенням тарифів до того самого економічно обґрунтованого рівня.
 
Така стратегія загравання зі споживачами та багатовекторність політики уряду доведе до того, що районні, сільські та селищні водогони та невеликі комунальні підприємства зникнуть з мапи України, а сільське населення повернеться в ХІХ століття.
 
Коментарі (8)
Sergiy0
07 Серпня 2013 p. 09:32
Думаю, що висновки автора про ХIХ століття підтверженні в фаховому виданні Націнституту стратегічних досліджень ,,Стратегічні приорітети,,№ 2(27),2013 року. автори Суходоля О.М ,Сменковський А.Ю. ,,Унергетичний сектор України: Перспективи реформування чи стагнації?,,
Sergiy2
07 Серпня 2013 p. 09:33
Вибачаюся,,Енергетичний....,,
Михаил3
07 Серпня 2013 p. 09:58
Азарыч бодрячок такой, сразу всех виновных ща накажет)
Владимир6
07 Серпня 2013 p. 12:51
Удивительно каким таким образом Азаров собирается наказывать мэров городов , когда по закону правительство не имеет право вмешиваться в деятельность органов местного самоуправления ? СССР forever ?
Андрій Осадчий2
07 Серпня 2013 p. 21:27
Владимир, мне кажется, что 90% наших чиновников и не выходили из состава СССР, они там так и остались, кто комсомольцами....кто бюрократами
Sergiy1
07 Серпня 2013 p. 13:42
Володимире не забувайте про бюджети вирівнювання,різниці в тарифах та інше.
Иван Смольный4
07 Серпня 2013 p. 21:17
Андрей Белоусов, до назначения на должность зам.министра несколько лет работал начальником управления жилищно-коммунального хозяйства Днепропетровской облгосадминистрации (пару месяцев в должности зама в той. же администрации не в счет - техническая ступенька перед Киевом). В принципе человек был в теме, хотя особой активности не проявлял. Странно иное,из +/- 459 городов, 885 пгт и 28 450 сельских населённых пунктов Украины выдернуто для показухи несколько сел и на основании этого подымается показушная шумиха с раздачей "волшебных пенделей" непонятно кому. Мелко господа, мелко как для министра и его команды, так и для премьера! Так не пиарятся,так становятся посмешищем. В очередной раз убеждаюсь, что пиар менеджмент нонишней власти настолько же малопрофессионален
Иван Смольный3
07 Серпня 2013 p. 21:22
Продолжение. Пиар менеджмент нонишней власти настолько же малопрофессионален как и сама власть. Особенно в вопросах ЖКХ. Ничего нового в моем пассаже нет. Очередная констатация фактов и не более. Увы.