ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійУряд визначить долю українських доріг

Уряд визначить долю українських доріг

Кабмін на одному з найближчих засідань розгляне хід виконання програми з будівництва та ремонту автомобільних доріг на поточний та наступний роки, а також визначить доцільність застосування механізмів ДПП та концесії у цьому питанні.

На черговому засіданні Уряд розгляне програму будівництва і ремонту автомагістралей на 2013-2014 роки. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Кабміну.

 «На найближчому засіданні Уряду ми розглянемо хід виконання програми, в якій чітко визначено: що саме ми збудуємо і капітально відремонтуємо поточного і наступного року. Які будуть етапи робіт. Які нові вимоги до класу і якості доріг. Уряд проконтролює розрахунки вартості будівництва доріг, створення матеріально-технічної бази шляхового будівництва, налагодження випуску вітчизняного бітуму та інших матеріалів. Ми оцінимо заходи щодо збереження існуючої мережі автомобільних доріг за рахунок планового ремонту та визначимось щодо підвищення нормативу якості такого ремонту. А також приймемо рішення щодо реформування державного управління автомобільними дорогами, зокрема, розділення функцій проектування, будівництва і приймання в експлуатацію автомобільних доріг», - повідомив Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Крім того, за його словами, Уряд проконтролює, як виконується доручення Мінфіну, Мінекономрозвитку та Мінінфраструктури щодо застосування механізмів державно-приватного партнерства та концесії для будівництва автомобільних доріг у 2013 році.

«Адже обсяг завдань значний. Протягом найближчих років ми запланували збудувати і реконструювати 2,6 тис. км міжнародних транспортних коридорів, капітально відремонтувати 1,3 тис. км та зробити поточний середній ремонт 30,5 тис. км доріг державного і місцевого значення. І завершити будівництво автомобільного мосту в Запоріжжі», - зазначив Прем’єр-міністр.

При цьому він зауважив, що потрібно також ліквідувати фактори ризику у 253-х місцях, де трапляється велика кількість аварій. Треба збудувати, наприклад, обходи Дніпропетровська, Донецька, Сімферополя, Лубен, Ренів, Дунаївців.  «Але всього цього мало. Крім вже визначеної роботи, Уряд повинен особливо розглянути питання: які додаткові ресурси, які державні і місцеві резерви ми можемо задіяти, щоб суттєво збільшити обсяги дорожнього будівництва. І це дуже важливо», - наголосив Микола Азаров.

При цьому він зауважив, що цьогоріч проблема доріг гостра, як ніколи, оскільки зима 2012/2013 років за впливом погоди на автодорожнє покриття була найбільш жорсткою за останні 100 років: «Сталося стільки переходів з плюсової до мінусової температури, під час яких волога потрапляє в тріщини та руйнує дорогу, що можна без перебільшення сказати: з листопада по квітень ми прожили не одну, а вісім зим одразу. Екстремальна зима поставила крапку у компромісах щодо якості доріг, які ми будуємо. Я вже говорив: ми не настільки багаті, щоб будувати «одноразові дороги».

Нагадаємо, у Мінрегіоні заявляють, що ліквідовано пошкодження дорожнього покриття на 25 тис. км вулиць і доріг, що становить 42% виявлених пошкоджень по Україні.

 
Коментарі (0)