ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2024-2025Успішність опалювального сезону поставили під сумнів

Успішність опалювального сезону поставили під сумнів

Що чекає на українську енергетику, чи погодиться уряд розпочати опалювальний сезон та які прогнози чиновників на зимній період, – читайте в щотижневому огляді новин «України Комунальної».

КМУ розпорядився, аби  на українському ринку енергетики продовжили запроваджувати надзвичайні заходи. Це дозволить забезпечити стабільну роботу енергосистеми країни. Відповідне розпорядження №915-р від 1 жовтня було опубліковане 9 жовтня на сайті Кабінету Міністрів.  В Кабміні переконані – рішення прийнято «з метою забезпечення надійної, безперебійної (стабільної) роботи об’єднаної енергетичної системи  України, запобігання аварійним ситуаціям  та пошкодженню електроенергетичних установок, їх елементів та споруд». Зокрема, НЕК «Укренерго» попросили надалі встановлювати вимоги щодо графіків та обсягів виробництва електроенергії та тимчасового обмеження виробництва електрики. «Це розпорядження набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і діє протягом місяця», – йдеться в тексті розпорядження.

Читайте також: Україна накопичила достатньо газу для зимового періоду

Попри скрутну ситуацію в країні та надзвичайний режим у енергетиці, Кабмін готовий дати добро на початок опалювального сезону. Він розпочнеться в країні за умови, якщо буде спостерігатися зменшення температур. «Ми готові до того, щоб у випадку зменшення температур забезпечити початок опалювального сезону, як це не складно», - наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. При цьому Прем’єр зауважив, що визначених лімітів газоспоживання таки доведеться дотримуватися. «Нам треба перезимувати. І ми перезимуємо, якщо будемо злагоджено і спільно працювати. Ми виділяємо мільярдні кошти і робимо все для того, щоби мати в сховищах газ. Але при цьому повинна бути відповідальність місцевих керівників, місцевих чиновників за використання природного газу і за контроль над цим використанням» - підкреслив він.

В свою чергу, експерти переконані, що завищена економія палива може призвести до перебоїв у газопостачанні. Керівники газорозподільних компаній і профспілка працівників газових господарств України занепокоєні рішенням уряду щодо зменшення норм споживання природного газу для населення. Днями вони закликали уряд відмовитися від популізму і висловили свої побоювання щодо забезпечення стабільності газопостачання споживачів. Зокрема, у тексті звернення йдеться, що, на жаль, через вжиття заходів, передбачених постановою КМУ від 06 серпня 2014 №409, країна не заощадить 1 млрд куб. м газу, оскільки ніякої економії не відбудеться; газопостачальники не втратять 500 млн дол. додаткових доходів, тому що таких доходів у них ніколи не було; споживачі не зекономлять свої гроші, оскільки витрати за газ для них зростуть; пільгові категорії споживачів недоотримають значні суми дотацій, що навряд чи їх потішить. Детальне пояснення керівників газорозподільних компаній і профспілки читайте тут.
 
До речі, уряд виключає зрив опалювального сезону з технічних причин. За словами посадовців, системи країни повністю готові до зими. «Сьогодні Україна технічно готова до опалювального сезону. Технічно - я маю на увазі, що всі системи підготовлені, і ми не бачимо тут якихось загроз», - зазначив Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман. Однак, за його словами, досі складним є питання газопостачання, встановлення енергетичної незалежності України від Росії. «Ми знаємо про те, що сьогодні і газ, і вугілля використовуються (Росією - ред.) як засіб тиску. І тут ми серйозно працюємо над заміщенням газу і проходженням опалювального сезону, можливо, на дуже важких напружених умовах. Але ми це зробимо», - запевнив пан Гройсман. А також наголосив, що спеціальний штаб за участі не лише українських, а й зарубіжних фахівців, які мають практичний досвід у вирішенні проблем енергозалежності, наразі переглядають усі можливі сценарії. «Є антикризовий штаб, який сьогодні працює, енергетичний. Там працюють наші колеги із Сполучених Штатів - найкращі, працюють українські колеги - найкращі у сфері енергобезпеки, а також канадські фахівці. І ми напрацьовуємо різні сценарії, які дозволять нам напружено, складно, але ми витримаємо і пройдемо цей складний час і вийдемо сильнішими», - запевнив Володимир Гройсман.
 
Проте, Україна готова вирішувати газові проблеми у рамках тристоронніх переговорів. 6 жовтня Прем’єр-Міністр України Арсеній Яценюк при  зустрічі з помічником Державного секретаря США Вікторією Нуланд обговорив питання енергетичної безпеки. «Арсеній Яценюк підтвердив готовність до продовження разом з Європейською Комісією переговорів з російською стороною щодо постачання природного газу з РФ. Українська сторона готова до взаємоприйнятного рішення на засадах ринкового формування ціни на газ і його транзит», - повідомила прес-служба уряду.
 
До речі, на тижні, що минає, у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ відбулися кадрові зміни. 10 жовтня Кабінет Міністрів звільнив Григорія Семчука з посади заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України - керівника апарату.
 
Коментарі (0)