ГоловнаКоментаріГазопостачанняРосія мізкує, як «дошкулити» Україні газом

Росія мізкує, як «дошкулити» Україні газом

Президент Росії Володимир Путін вирішив постачати в Україну газ в тих обсягах, за які вона заплатить наперед. Однак, трохи пізніше змінив своє рішення. Експерти ж вважають, що навіть за завищеною ціною російське пальне вигідне Україні.

В Росії не можуть визначитися, як «дошкулити» Україні з «блакитним» паливом. Спочатку Президент РФ Володимир Путін заявив, що буде працювати з Україною за таким принципом: спочатку ви нам гроші – потім ми вам газ.

«Газпром буде постачати газ лише в тих обсягах, які будуть проплачені українською стороною за місяць вперед. Скільки вони заплатять, стільки й отримають», - заявив пан Путін, цитує «Інтерфакс».

Читайте також: В Росії назвали Україні нову суму боргу за газ

Проте, трохи пізніше Глава РФ змінив своє рішення та підкреслив, що «Газпром» не повинен застосовувати передбачену в контракті можливість перевести Україну на передплату.
 
«Враховуючи складну ситуацію, в якій перебуває Україна, і незавершеність нашого переговорного процесу з Євросоюзом, я просив би уряд утриматися поки від застосування можливостей, які випливають з контракту аж до проведення додаткових консультацій, якщо, звичайно, наші партнери на ці консультації згодні. Якщо не згодні, тоді будемо діяти у відповідності з контрактом», – заявив Володимир Путін.
 
 
Нагадаємо, російський уряд скасував пільгове мито на газ для України. Це передбачає підвищення ціни на паливо на 100 доларів. Відповідно, ціна на «блакитне паливо» складатиме до 485 дол. за тис. куб. м.
 
Директор НДІ нафтогазової енергетики та екології Максим Карпаш в матеріалі «Української правди» наголошує, що у придбанні газу важливий не його об’єм, а кількостіь енергії, яку можна отримати від його спалювання. На його думку, навіть ціна в 380 дол. за куб. м палива – вигідна, якщо якщо теплота згоряння висока.
 
«Вартість палива залежить від кількості енергії, яку можна отримати від його спалювання. У світі газ продається двома способами: довгострокові контракти (варіант України та Росії) та короткотермінові угоди, які укладаються на спотових майданчиках. Найбільшими спотовими ринками газу є США та ЄС.
 
Тепер про ціни. Ціна 1 МДж - 238,85 ккал - енергії з газу на 12 березня 2014 року у США - 4,36 дол, у Європі - 11,3 дол. У газовому контракті з РФ, який вдалося знайти у вільному доступі, вказано, що Україні повинен постачатися газ із калорійністю не менше 7 600 ккал за м куб або 31,8 МДж за м куб.
 
Нескладні розрахунки вказують, що при ціні на газ 380 дол за тис м куб для України 1 МДж енергії коштуватиме: якщо теплота згоряння рівна 7 600 ккал за м куб - 11,9 дол за 1 МДж, якщо теплота згоряння рівна 8 300 ккал за м куб - 10,9 дол за 1 МДж, якщо теплота згоряння рівна 9 тис ккал за м куб - 10,1 дол за 1 МДж.
 
Тепер погляд на речі виходить зовсім іншим: Україна стає зацікавлена у тому, щоб при такій ціні газ мав найвищу теплоту згоряння. Проте визначити цей показник неможливо. Теплота згоряння - природна властивість газу, вона різна для кожного родовища. Саме тому актуальним залишається спосіб контролю його якості», - підсумовує пан Карпаш.
 
Коментарі (0)