ГоловнаНовини ЖКГЗарубіжний досвідВ Швеції відкрилась перша в світі електрична дорога для вантажівок

В Швеції відкрилась перша в світі електрична дорога для вантажівок

Швеція відкрила першу в світі електричну дорогу для вантажівок. Подібний крок наблизить Швецію до переходу на повноцінне користування електротранспортом та до значної економії палива.

Швеція відкрила двокілометровий експериментальний електротрошлях  в Сандвікені на трасі Е16.  Електрична дорожня система, схожа з легкорельсовою, дозволяє вантажівкам на цій ділянці дороги працювати на електроенергії, як електротранспорт, а потім, вже на звичайних дорогах, вони рухаються, як гібридні транспортні засоби.

Офіційне відкриття відбулося 22 червня. Голвними інвесторами цього екопроекту стали компанії Scania, Siemens,  адміністрація транспортного управління країни (Trafikverket), Шведське енергетичне агентство (Energimyndigheten) та інноваційне агентство Vinnova . Обсяг інвестицій в проект становить 77 млн шведських крон($9,18 млн). 

На сьогоднішній день Швеція в числі перших країн, які розпочали тестування так званих електродоріг загального використання. Подібний крок наблизить Швецію до переходу на повноцінне  користування електротранспорту вже до2030 року.

Такі нововведення дадуть змогу вантажівкам працювати від екологічно чистої енергії, тому дякуючи  електричній дорозі їм не доведеться постійно зупинятися на підзарядку. «Електрифікація доріг може призвести до значної економії палива», зазаначає  співробітник компанії, Нільс-Гуннар Вагстедт (Nils-Gunnar Vågstedt).

Тестування електричної дороги триватиме до 2018 року. 

 

 
Коментарі (0)