ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГВ Україні підвищать тариф на воду через дорогу електрику

В Україні підвищать тариф на воду через дорогу електрику

Нацкомісія в четвер прийме рішення про підвищення тарифів на воду для населення. У регуляторі зазначають, що такий крок є необхідним на фоні «стрибка» цін на електроенергію.

У четвер 19 березня на засіданні Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг підніме тарифи на водопостачання. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facеbook повідомив член комісії Андрій Герус.

За його словами, така необхідність підняття тарифів на воду викликана «стрибком» цін на електроенергію. Він зазначив, що тарифи на електрику «виросли» на 30%.

«На засіданні у четвер будемо приймати рішення щодо підняття тарифів на воду для населення. Така необхідність виникла внаслідок росту вартості е/е на 30% з літа минулого року», - повідомив він.

Читайте також: Борги за ЖКП: затишшя перед бурею

Крім цього, пан Герус також повідомив про заборгованість водоканалів перед ЄБРР та Світовим банком, які виникли через девальвацію гривні.

«А ще вже прострочена (!) заборгованість водоканалів перед ЄБРР/Світовим банком вже біля 1 млрд грн. В осн. через девальвацію та стрімко зростаючі ціни на е/е, яка займає 50% у собівартості води», - резюмував член Нацкомісії.

Нагадаємо, з квітня в Україні подорожчає електроенергія. Зокрема, до квітня 2017 року тарифи мають зрости в 3,5 рази, досягнувши середньозваженого рівня 122,83 коп. за кВ-год. Підвищення буде проходити у п’ять етапів: з 1 квітня 2015 року, з 1 вересня 2015 року, з 1 березня 2016 року, з 1 вересня 2016 року і з 1 березня 2017 року.

Крім цього, для населення подорожчає і газ. З того ж квітня українці платитимуть за «блакитне» паливо у 3,3 рази більше, тобто понад 3,5 тис грн за 1 тис. куб. м спожитого палива.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Президент наклав вето на законопроект, який зобов'язав Нацкомісію, а також інші державні органи погоджувати з КМУ тарифи, які встановлюються на рівні нижче економічно обґрунтованого.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
19 Березня 2015 p. 22:16
Підвищення тарифів (цін) -- це наслідок знецінення гривні. Взагалі, не товари чи послуги дорожчають, а знецінюються (дешевшають) українські гроші. Тому кожен раз їх треба віддавати все більше і більше за одну й ту саму кількість товарів або послуг. Тенденцію постійного знецінення національних грошей було закладено ще напочатку 1992 року. В 1992 році купонокарбованець прирівнювався до радянського рубля, і квартплата була всього 14 купонокарбованців. А в 1996 році квартплата вже стала декілька мільйонів купонокарбованців. Тобто, за чотири роки купонокарбованець знецінився у сотні тисяч разів. У 1996 році купонокарбованець обміняли на гривню по курсу сто тисяч купонокарбованців за одну гривню, і з 1996-го року до 2014-го року гривня знецінилась приблизно у 20 разів. А починаючи з 2014 року швидкість знецінення гривні значно зросла і зараз вже майже така ж , як і купонокарбованця у 1992-1996 роках. Знецінення грошей -- це тихий грабунок тих, хто ці гроші заробляє та використовує. Але хто грабує? Звісно той, хто ці гроші друкує. Держава має можливість полегшувати кишені громадян не тільки безконтактним способом, але навіть не заглядаючи до них.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Отже, всього-навсього, треба зупинити знецінення гривні, і вже не потрібно буде ніяких реформ, субсидій, підвищень зарплат і пенсій та інших тому подібних "хитрощів", які тільки прискорюють знецінення гривні. А то виходить, що замість того, щоб зробити одне, але головне, уряд та депутати видумують безліч другорядних, побічних та безперспективних законів, постанов і т.д., тобто, імітують діяльність, а криза тим часом поглиблюється.