ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВ Україну почав надходити російський газ з Європи

В Україну почав надходити російський газ з Європи

Поставки здійснюються за контрактом з найбільшим у Центральній та Східній Європі німецьким газотрейдером RWE Supply & Trading

За словами директора департаменту балансів газу, метрології та обліку газу і нафти НАК «Нафтогаз-України» Павла Афанасьєва різниця в ціні буде незначною.

До нового року триватиме випробувальний період, після чого може бути підписаний новий контракт. У Києві сподіваються, що до того часу вдасться добитися зниження ціни на російський газ.

Протягом двох найближчих місяців обсяги альтернативних поставок становитимуть близько 1 млн куб. м газу на добу. Це приблизно в 100 разів менше, ніж звичайний обсяг поставок компанії «Газпром».

Експерти з енергетичних питань також відзначають, що після проведення технічних випробувань нової схеми роботи, обсяг поставок може бути збільшено.

Експерти не виключають, що події будуть розвиватися за таким сценарієм якщо «Газпром» не влаштують українські пропозиції щодо консорціуму або, якщо Росія знову повернеться до вимог про членство України в Митному союзі.

Нагадамо, що в березні місяці поточного року в інтерв´ю німецькому виданню Die Welt прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що НАК «Нафтогаз» хоче купувати російський газ через німецький енергетичний концерн RWE Supply & Trading.

Така ініціатива є цілком логічною, розповів президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук, адже ціна на газ для України в 416 дол за куб м є значно вищою за середню ціну на російський газ у Європі.

Як вчора повідомляла «У.К.», Україна підписала контракт з Німеччиною по поставкам природного газу протягом листопада-грудня 2012 року.

Нагадаємо, що переговори про постачання газу з Європи почалися ще навесні. Українська сторона, готуючись до запуску російських альтернативних газопроводів, і до зниження обсягів транспортування газу по своїй території, вирішила використати частину вивільнюваних трубопровідних потужностей у зворотному напрямку – з Європи в Україну.

Джерело: Корреспондент.net

 
Коментарі (0)