ГоловнаКоментаріГазопостачанняУряд не зійде зі шляху енергоекономії

Уряд не зійде зі шляху енергоекономії

Україна продовжуватиме скорочувати використання російського газу. Прем’єр-міністр Микола Азаров переконує, що газові поступки Росії не вплинуть на енергетичний курс України.

Україна не змінюватиме свою політику, спрямовану на зменшення споживання імпортного газу та підвищення своєї енергоефективності у зв'язку зі зниженням Росії ціни на блакитне паливо. Про це заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров в ефірі телеканалу Інтер.

«У нас вже в перші дні виникла ейфорія, що можна, раз газ подешевшав, продовжувати його палити. Ні! Я вже зібрав усіх тих, хто відповідає за це питання, і вимагаю в жодному разі не знижувати всі заходи, які у нас були спрямовані на зниження споживання газу, - це обов'язково», - сказав Прем'єр-міністр.
 
При цьому він підкреслив, що найближчим часом уряд розгляне питання зниження ціни на газ для підприємств, для яких газ є технологічною сировиною для того, щоб якнайшвидше поновити їх роботу.
 
«Зниження ціни на газ - це величезний комплекс заходів з пожвавлення нашого народного господарства, житлово-комунальної сфери, бюджетної сфери тощо», - підкреслив Микола Азаров.
 
Нагадаємо, «Газпром» і «Нафтогаз України» підписали доповнення до «Контракту на купівлю-продаж, поставки, обсяги та умови транзиту природного газу на 2009-2019 рік» від 19 січня 2009 року. Підписаний документ дозволяє «Газпрому» постачати газ в Україну за ціною 268,5 дол. за 1 тис. куб. м, тоді як зараз вона становить 400 дол.
 
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, згідно експертною думкою, українська економіка залежить від газу набагато сильніше, ніж будь-яка європейська. При існуючій тарифній політиці будь-які знижки на газ не призведуть до поліпшення ситуації в енергетиці. Зокрема, про це заявив директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.
 
За його словами енергетичний сектор країни потребує серйозної модернізації, яка дасть реальну можливість скоротити обсяги споживання природного газу. Якщо така ситуація буде продовжуватися, це приведе до проблем не тільки в енергетиці, а й в цілому в економіці України.
 
Як додав експерт, для поліпшення ситуації потрібні зміни тарифної політики і пріоритетів в енергетичній політиці України, спрямованих, насамперед, на енергозбереження та підвищення енергоефективності економіки, а також зменшення її газоємності.
 
Коментарі (0)