ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняВід перестановки політичних сил стосунки з МВФ не зміняться

Від перестановки політичних сил стосунки з МВФ не зміняться

Україна відновить співпрацю з МВФ, незалежно від того, які політичні сили переможуть на виборах, таку думку висловив ряд фінансових експертів.

Глава аналітичного відділу Арт Капітал Ігор Путілін вважає, що уряд буде намагатися налагодити зв'язки з МВФ незалежно від того, яка конфігурація більшості буде в парламенті - пропрезидентська чи антипрезидентська.

«Потреба реформування ЖКГ і підвищення цін на газ, а також електроенергію назріли вже давно. Тому умови Фонду, ймовірно, будуть виконуватися», - констатує керівник аналітичного департаменту ІГ ТАСК Андрій Шевчишин.

Як повідомляла «У.К.» раніше, Прем'єр-міністр Микола Азаров загалом не згоден з такою точкою зору експертів. Зокрема, чиновник сподівається, що МВФ все-таки погодиться надати Україні черговий транш за кредитом без виконання умов про підвищення тарифів на енергоносії для населення.

«Я думаю, що є перспективи продовження нашої співпраці з фондом, і ми в основному виконуємо вимоги МВФ відповідно до програми 2010 року», - сказав Прем'єр-міністр.

Читайте також: Азаров хоче вийти сухим із МВФ

У свою чергу начальник відділу аналізу та досліджень Райффайзен Банк Аваль Дмитро Сологуб не впевнений на 100%, чи готова українська сторона виконати вимоги МВФ.

Однак керуючий інвестиційними та пенсійними фондами КІНТО Микола М'який не виключає, що МВФ в тарифному питанні може піти на деякі поступки. При цьому експерт прогнозує, що відновити співпрацю з МВФ Києву буде трохи складніше, якщо на виборах переможе опозиція. Як уточнює економіст ІК Трійка Діалог Україна Ірина Піонтковська, одна з ймовірних причин цього - потенційна м'якість фіскальної політики.

Керуючий партнер Capital Times Ерік Найман вважає, що ситуація якраз буде прямо протилежна - Україні буде складно відновити кооперацію з МВФ, якщо перемогу на парламентських перегонах отримають пропрезидентські сили.

Співпраця з МВФ буде відновлено незалежно від результатів парламентської кампанії, переконаний старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. При цьому експерт відзначає, що отримані від Фонду кошти підуть на виплату зовнішніх боргів України, в тому числі - перед самим МВФ.

Читайте також: МВФ помилує тарифи на газ в Україні

Нагадаємо, МВФ вимагає від України підвищення тарифів на газ та тепло для населення, мотивуючи, що це дозволить скоротити необгрунтоване субсидування багатих домогосподарств і вивільнити майже 0,2% ВВП країни для адресної допомоги бідним верствам населення і середньому класу.

За матеріалами gazeta.ua

 
Коментарі (0)