ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняВід слів до порятунку магістральних газопроводів

Від слів до порятунку магістральних газопроводів

Київ і міжнародні фінансові інституції завершують переговори про виділення 308 млн дол. на модернізацію української ділянки магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.

Відповідну угоду може бути підписано вже на початку цього року, повідомив представник України при Європейському Союзі, посол Костянтин Єлісєєв.

За його словами, в кінці минулого року переговорний процес про виділення міжнародними фінансовими інституціями 308 млн дол. на пілотний проект по модернізації газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород значно активізувався.

«Я сподіваюся, що в цьому році робота увійде у фінальну фазу, буде підписана відповідна угода, і фінансування буде відкрито», - висловив сподівання посол.

Костянтин Єлісєєв зазначив, що в процесі мобілізації ресурсів міжнародних фінансових інституцій роль координатора взяла на себе Європейська комісія. При цьому він також не виключив, що тема модернізації української ГТС, як і загальне питання енергетичної безпеки, обговорюватимуться в ході майбутнього саміту Україна - ЄС, який пройде 25 лютого в Брюсселі.

Читайте також: Українська ГТС: продати не можна зберегти

Нагадаємо, пріоритетними проектами модернізації та реконструкції ГТС України є західний транзитний коридор (газопроводи «Союз», Уренгой-Помари-Ужгород і «Прогрес») і південний (газопроводи Єлець-Кременчук-Кривий Ріг, Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл).

Україна влітку 2011 року офіційно оголосила про початок докорінної модернізації своєї ГТС за рахунок власних коштів, яка, за попередніми розрахунками, обійдеться в 5,3 млрд дол протягом п'яти-семи років. Інвестиції в модернізацію магістральних газопроводів України дозволять зменшити собівартість транспортних послуг за рахунок поліпшення ефективності роботи системи в частині підвищення ККД.

Першим етапом реконструкції ГТС стануть роботи з модернізації газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, який передбачає реконструкцію української ділянки газопроводу і розрахований на три роки. Загальний обсяг інвестицій в перший етап оцінюється в 538,87 млн дол. У ЄБРР і ЄІБ планується залучити 308 млн (по 154 млн дол.), ще 230,87 млн дол складуть власні кошти «Нафтогазу України».

Протяжність української ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород становить 1160 км, діаметр труби - 1420 мм.

Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи 142,5 млрд куб. м, Молдову - 3,5 млрд куб. м.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

 
Коментарі (0)