ГоловнаКоментаріГазопостачанняВідмова України від російського газу не врятує від його купівлі

Відмова України від російського газу не врятує від його купівлі

Україна купуватиме російський газ навіть після припинення прямих поставок з РФ. Експерти зауважують, що Київ заплатить ЄС таку ж суму, як і Росії, імпортуючи «блакитне» паливо з Європи.

Україна має намір відмовитись від поставок російського газу з 1 квітня. Однак, експерти зазначають, що такий крок не врятує країну від подальших поставок того ж таки «блакитного» палива з РФ. Київ продовжуватиме купувати газ з Росії за тими ж самими цінами тільки в інших країн. Такої думки притримується голова Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, передає «Голос.UA».

На думку експерта, судження влади щодо нижчої вартості газу в ЄС є хибним. Адже «блакитне» паливо Європа також отримує з Росії.

«Якщо хтось уважно подивиться дані митниці за січень-лютий, то з'ясує, що 60 відсотків газу Україна купила у Росії. Теоретично ми можемо купувати газ у Німеччини, але, по-перше, це не означає що він буде дешевше. По-друге, наскільки вистачить пропускних можливостей Німеччині? Курйоз полягає в тому, що, закуповуючи «блакитне паливо» у Німеччини, Польщі, Словаччини, ми платимо ті ж гроші, що й РФ. Відмовившись від поставок «Газпрому», ми все одно будемо купувати російський газ за російськими цінами, але у інших країн», - сказав експерт.

Пан Охріменко також зауважив, що відмова від поставок газу з РФ нічого не змінить для України.

«Можемо влітку закуповувати російський газ за російськими цінами через Польщу, але далі знову доведеться купувати у «Газпрому», - підкреслив він.

Читайте також: Україні обіцяють програш в суді з «Газпромом»

Крім цього, голова Українського аналітичного центру зауважив, що Україна не в змозі радикально скоротити обсяги купленого газу. Згідно з розрахунками МВФ, зменшення можливе лише на півмільярда кубометрів.

«Радикально зменшити їх неможливо. В Україні ж із газом хочуть робити те ж, що з бензином, коли ми купуємо паливо в Білорусі, яке виробляється з російської нафти. Тепер же будемо купувати в Польщі, хоча він теж російський», - наголосив Олександр Охріменко.

Нагадаємо, вчора на брифінгу Мінінстр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що з 1 квітня Україна припиняє поставки газу з Російської Федерації. Чиновник аргументував таке рішення завищеними цінами на російське паливо, додавши, що на європейських ринках вартість менша.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у Європейській Комісії заявили, що нові домовленості щодо газових поставок у літній період діятимуть аж до винесення рішення Стокгольмським арбітражним судом. «Зимовий пакет» діяв лише один сезон.

 
Коментарі (0)