ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВисновки Єврокомісії стануть важелем на суді з «Газпромом»

Висновки Єврокомісії стануть важелем на суді з «Газпромом»

Експерти переконані, що результати експертної оцінки реверсних поставок газу в Україну з території Словаччини, підсумовані Єврокомісією, можуть стати вагомим аргументом на судовому розгляді.

Єврокомісія проведе юридичну експертизу реверсу газу з ЄС в Україну. Отриманий від Єврокомісії висновок може бути використаний як аргумент у судовому розгляді з «Газпромом», - інформує «Комерсант-Україна», посилаючись на джерело у Міненерго.

Джерело видання у Міненерго заявило, що отриманий від Єврокомісії висновок може бути використано як аргумент у судовому розгляді, у випадку якщо «RWE або українські компанії-імпортери захочуть через суд домогтися від «Газпрому» згоди на відвантаження палива на словацькому кордоні з подальшим експортом в Україну».

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у п'ятницю після переговорів з європейським комісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Єврокомісія проведе експертну оцінку реверсних поставок газу в Україну з території Словаччини.

Міністр звернув увагу на те, що будуть проаналізовані поставки не якоїсь конкретної компанії, так як газ на європейський ринок поставляється з Норвегії, Алжиру, Мозамбіку, Нігерії.

«Коли ми набуваємо його на спотовому ринку, він не фігурує як газ з якоїсь країни», - уточнив він. У зв'язку з цим Едуард Ставицький наголосив на необхідності проведення юридичної експертизи для того, щоб не було «негативних наслідків для наших партнерів і нас самих. Щоб не виникало спірних питань щодо якихось штрафів, судів».

За словами Міністра, питання законності поставок буде розглянуто на засіданні комітету високого рівня з енергетичних питань за участю чиновників з Києва і Брюсселя, яке має відбутися найближчим часом.

Варто зазначити, у квітні Едуард Ставицький заявляв, що вважає реверсні поставки газу в Україну законними. Занепокоєння «Газпрому», глава якого назвав постачання газу за реверсної схемою з Європи в Україну «шахрайством», пан Ставицький назвав «безпричинним».

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України», не домовившись з «Газпромом» про зниження ціни на газ, в листопаді 2012 року почала реверсні поставки сировини з Європи за контрактом з німецькою RWE. З 15 травня були запущені поставки газу в Україну через Словаччину в тестовому режимі. Однак, домовитися про постійні поставки не вдається тому, що «Газпром» відмовляється відвантажувати газ RWE навіть на території Словаччини, не кажучи вже про Україну. У монополії наполягають на тому, що паливо має бути прийняте на кордоні з Австрією. Для того щоб вирішити цю проблему, раніше в Міненерго пропонували RWE накопичувати газ в українських підземних сховищах газу і потім продавати його на внутрішньому ринку. У випадку зі Словаччиною у «Газпрому» є і фінансовий важіль. У монополії зарезервовано і сплачено більше 85% транзитних потужностей словацької ГТС, хоча вона і використовує їх тільки наполовину. Це влаштовує словацького оператора Eustream, який не має наміру переглядати транзитний контракт з «Газпромом» і, можливо, готовий виконувати його вимоги.

 
Коментарі (0)