ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняВінничани питимуть сонячну воду

Вінничани питимуть сонячну воду

У Вінниці розглядають варіант покращення якості питної води шляхом оброблення її ультрафіолетовими променями

У обласному центрі відбулися громадсько-депутатські слухання з питання, щодо забезпечення населення області якісною питною водою. Захід відбувся за участю депутатів обласної ради, начальників профільних управлінь, представників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади районів області, представників громадських організацій та експертів.

Очолював засідання голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк. Спеціально запрошеним гостем був директор Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А. В. Думанського НАН України Владислав Гончарук.

Саме його розробка – водоочисне устаткування, яке основане на додатковій обробці води для пиття ультрафіолетовими променями, наразі розглядається обласною радою як варіант покращення якості питної води для жителів Вінниччини.

«На сьогодні централізованим водопостачанням забезпечені 18 міст (100%) і 25 селищ міського типу (86%). І тільки 4,6% сільських населених пунктів області мають водогони. Через цей неналежний технічний стан мереж втрати питної води становлять 30% загального обсягу води, відпущеної споживачам. Крім того, 33% води з водопроводів не відповідає санітарно-бактеріологічним нормам», - повідомив Сергій Татусяк.

Професор Владислав Гончарук, вважає всю водопровідну воду непридатною для пиття. Оскільки хлор, яким обробляють воду не стерилізує її, а навпаки погіршує її хімічні властивості.

«Ми вже 100 років хлоруємо воду. За цей час мікрофлора, яка живе у воді, стала резистентною до хлору», – резюмував науковець.

Натомість пан Гончарук пропонує очищувати воду ультрафіолетовими променями. Для цього ним була розроблена згадувана установка, яку на сьогодні масово використовують у Києві, Борисполі, та одинично в інших населених пунктах. За словами академіка, пристрій пройшов усі необхідні випробовування та запатентований. Оброблена ним вода набуває високої якості для вживання та не має токсичного впливу на організм людини.

На Вінниччині таку генетично безпечну воду вже п’ють жителі Хмільника, Козятина та Калинівки, де були встановлені бювети з очищеною водою.

Слід зазначити, що наразі обласна рада паралельно впроваджує свої методи підвищення якості питної води в регіоні. Це, зокрема, виконання заходів діючої програми «Питна вода» на 2012-2020 роки та відновлення обласного конкурсу з очищення та благоустрою громадських колодязів. 

 
Коментарі (0)