ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняВодопровідні мережі на межі колапсу

Водопровідні мережі на межі колапсу

В Україні більше третини мереж централізованого питного водопостачання та водовідведення знаходяться в аварійному стані та потребують термінового капітального ремонту.

Зокрема, з усього загалу українських мереж централізованого питного водопостачання, загальна протяжність яких становить 180 тис. км, ветхих та аварійних – майже 68 тис. км. Отже, питома вага останніх складає 37,7%.

Такі відомості надала «У.К.» прес-служба Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

Найбільш аварійні з них – мережі  КП «Донецькміськводоканал» (90%), КРП «ВПВКГ м. Феодосії» (84%) та КП «Алчевське ВУВКГ» (74%). Найменш критичною є ситуація на КП «Луцькводоканал» та КП «Житомирводоканал». У цих підприємств частка аварійних та ветхих мереж централізованого водопостачання складає 52% та 51% відповідно.

Майже такою самою є ситуація і з водовідведенням. За даними Нацкомпослуг, загальна протяжність мереж водовідведення по Україні становить 51,2 тис. км, із них ветхих та аварійних – майже 18,6 тис. Відповідно, частка мереж водовідведення, які потребують негайного ремонту, по Україні складає 36,2%.

Найбільшу питому вагу ветхих та аварійних мереж водовідведення мають КП «Донецькміськводоканал» (88,0%), КП «Харківводоканал» (80,7%) та КРП «ВПВКГ м. Феодосії» (76,5%). Найменша частка зношених мереж спостерігається на ТОВ «Луганськвода» (55,2%) та КП БМР «Білоцерківводоканал» (52,4%).

Нагадаємо, на даний час ліцензіатами Нацкомпослуг є 134 підприємства централізованого водопостачання та водовідведення – ті, що подають воду більш, ніж 40 тис. споживачів. Частка ринку, що знаходиться під державним регулюванням, складає 89%.

 
Коментарі (0)