ГоловнаПублікаціїБудівництвоБудівельна галузь долає руїни

Будівельна галузь долає руїни

Відродження будівельної галузі та дешева державна іпотека стають все вагомішими аргументами в умовах передвиборчої компанії. Отож, розглянемо реальний стан справ в сфері будівництва.

В умовах передвиборчої компанії влада все активніше говорить про соціальні ініціативи Президента та намагається розбудувати механізм дешевих іпотечних програм. І хоча будівельна галузь продовжує перебувати в непростому стані, все більше учасників ринку дивляться в майбутнє з оптимізмом.

 «Будівельна галузь поступово нарощує темпи та обсяги робіт. При збереженні позитивної динаміки будівництво спроможне виконати заплановані завдання та стати рушійною силою економічного зростання», - заявив, підчас брифінгу 8 серпня, очільник Мінрегіону Анатолій Близнюк. Досягнути цього, на думку Міністра, вдалося завдяки цілеспрямованим заходам, направленим на дерегуляцію, розвиток нормативно-правової бази та технічного регулювання, вдосконалення планування територій, імпортозаміщенню та енергоефективності. За його словами, капітальних інвестицій за перший квартал освоєно на 23% більше, ніж за аналогічний період минулого року, введено на 44,8% більше житла, а середня зарплата у будівництві в червні зросла на 12% порівняно із аналогічним періодом минулого року.

Частина великих забудовників також з оптимізмом дивляться на перспективи галузі. «Економіка демонструє тенденції до зростання, збільшуються доходи населення, більш чіткою та конструктивною стає нормативно-законодавча база, відновлюється довіра банків до позичальників кредитів, і позичальників до фінансових інститутів. Тобто, в країні поступово створюються умови відновлення на зростання підтвердженого можливостями попиту на новозбудоване житло», - стверджують у ПАТ ХК «Київміськбуд».

Читайте також: Іпотека поза законом

Більш стримано з приводу стану справ в галузі висловився Микола Азаров, під час урядового засідання 18 липня 2012 року «У нас є напрямки, на які необхідно звернути особливу увагу. Наразі будівнича індустрія розвивається не ритмічно», - підкреслив прем’єр-міністр. На думку пана Азарова потрібно продовжувати рішучі кроки в напрямі дерегуляції та залучення інвестицій.

Слова прем’єра підтверджують й дані Державної служби статистики України. За якими обсяг виконаних в січні – червні 2012 року будівельних робіт в порівняльних цінах до 2011 рік складає лише 98,1%. Зокрема на 4,4% зменшились обсяги робіт підприємств з будівництва будівель, на 29,7% скоротились обсяги будівництва мостів, шляхових естакад, тунелів і метрополітену. За індексом обсягу виконаних будівельних робіт за січень – червень 2012 року значних успіхів досягли лише Чернівецька (145,7%), Рівненська (149,1%), та Донецька області (114,6%), і це при тому, що в 17 регіонах було зафіксовано зменшення відповідних масштабів будівництва.

Іпотека, інвестиції та законодавчі зміни відродять будівництво?

Чимало надій на відродження галузі стосується реалізації програми пільгового державного іпотечного кредитування. «Особливе значення має створення платоспроможного попиту на продукцію будівництва», – зазначає пан Близнюк.

ПАТ ХК «Київміськбуд» також високо оцінює іпотечні ініціативи влади. «Кожна із будівельних організацій сама приймає для себе рішення брати чи не брати участь в цій програмі на визначених державою умовах. Програма, безумовно, для тих, хто має досвід будівництва, необхідні виробничі потужності, обізнаний менеджмент та досконалий кадровий потенціал. Це необхідні складові організації будівництва за визначеними ціновими та архітектурно-планувальними параметрами Програми. З іншого боку, вона стимулюватиме попит та інвестиційну активність населення,  а це означає, що соціально-відповідальні забудовники, приймаючи участь в її реалізації отримують можливість  планувати свою діяльність на перспективу», - розповіли «У.К.» в прес-службі компанії. Також, великим стимулом для будівельних компаній може стати нещодавно анонсована ініціатива українського віце-прем’єра  Бориса Колесникова  про звільнення  від податку на прибуток на 10 років всіх забудовників, що будуть задіяні у будівництві доступного житла та забезпеченні для таких об’єктів централізованим коштом  підключення до інженерних мереж.  

За прогнозами, заступника генерального директора зі стратегічного розвитку та маркетингу компанії ТММ Олексія Говоруна, відчутно вплинути на темпи розвитку ринку може тільки масова та доступна іпотека. «Іпотека, яка зможе вплинути на ринок і буде пов'язана з наявністю дешевого гривневого ресурсу в Україні, такого, щоб банки змогли кредитувати безпосередньо покупця хоча б на рівні 8-10% річних. Тоді іпотечне кредитування буде системним і зможе вплинути на розвиток ринку», - вважає забудовник. «У посткризовий період обсяги будівництва повільно відновлюються, але в найближчі роки малоймовірний вихід на рівень 2007 року. У кризу на ринку не було закладено достатній обсяг нових проектів, і це впливає на обсяги введення в експлуатацію зараз, через 4-5 років», - зазначає пан Говорун.

Читайте також: Будівельні казуси новобудов

Вкрай стримано до перспектив програми пільгової іпотеки ставиться директор інвестиційно-девелоперської компанії «Global solutions» Сергій Тумасов, за словами якого, галузь так просто не реанімувати, оскільки на заваді цьому стоїть надмірна політизація економіки та поганий інвестиційний клімат. «Саме через глибоку політичну кризу ніхто не хоче вкладатися в економіку України, ані західні інвестори, ані самі українці. У нас в економіці та політиці все настільки погано, що люди надаються перевагу саме «живим» грошам», - вважає пан Тумасов.

Проблем галузі додає й недосконалість чинної нормативно-правової бази. На виправлення ситуації свої законодавчі «рецепти» пропонує Конфедерація будівельників України (КБУ. Зокрема, КБУ працює над проектом закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» та «Про внесення змін до Законів України «Про архітектурну діяльність», в рамках яких пропонується відмінити ліцензування видів робіт, зв’язаних з створенням об'єктів архітектури І-ІІІ категорій складності. Організація бере участь у робочій групі з опрацювання законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань  регулювання містобудівної діяльності», яким передбачається спростити дозвільну систему у сфері містобудування. Працює над законопроектами «Про енергоефективність будівель», «Про внесення змін до Закону України «Про державні закупівлі», тощо.

КБУ брала активну участь й в розробці Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо плати за приєднання до мереж суб'єктів природних монополій», який набуде чинності вже з 1 січня наступного року. На думку членів Конфедерації, в Законі не дотримано баланс інтересів між споживачами (забудовниками) та державою. «Безкоштовна передача мереж від замовника монополісту з позиції Податкового кодексу розглядається як продаж, що спричиняє виникнення для замовника зобов'язання зі сплати ПДВ, тобто 20% вартості мереж. При безкоштовній передачі мереж громаді (місцевим радам) ПДВ не нараховується. Цей ПДВ становить 4-8% у вартості квадратного метра. Таким чином слід очікувати збільшення вартості житла на 8-18%. І це без урахування спеціально придуманої плати за приєднання до мереж, яка зробить не тільки ціну не передбачуваною, а й терміни введення в експлуатацію об'єктів також не прогнозованими», - йдеться у відкритому листі КБУ до Президента України.

Осінні сюрпризи від забудовників

Більшість експертів та забудовників сходяться на думці, що в найближчий перспективі жодних неприємних «сюрпризів» від ринку житла очікувати не доведеться. Заступник генерального директора зі стратегічного розвитку і маркетингу компанії ТММ Олексій Говорун вважає, що цієї осені ціни на первинне житло залишаться на нинішньому рівні. «Ціна на первинне житло формується, ґрунтуючись на собівартості квадратного метра, а останнє демонструє тенденцію до зростання. Спостерігається ріст цін на будівельні матеріали, пов'язаний з енергоресурсами, збільшення тих складових собівартості, які пов'язані з ціною земельної ділянки, виконанням технічних умов. При цьому передумов для значного зростання цін також немає через відсутність на ринку основних драйверів - збільшення платоспроможності покупця і системної масової іпотеки», - переконаний пан Говорун.

Читайте також: Державна іпотека тріщить по швах

«Майбутні вибори, можлива девальвація гривні - фактори, які за оцінками експертів можуть впливати в сторону зниження цін, швидше за все, торкнуться ринку вторинної нерухомості. У порівнянні з первинним ринком, ціни на вторинне житло в Києві завжди були високими. Але зараз ми спостерігаємо тенденцію зменшення платоспроможного попиту в сегменті вторинного житла. Він зміщується в первинний сегмент, і це підтверджують дані продажів в столиці - серед загальної кількості угод з нерухомістю вже більше половини відбувається на первинному ринку. Частка якого буде зростати й надалі», - вважає Олексій Говорун.

Не бачать підстав для зростання цін і в ПАТ ХК «Київміськбуд». «Будівництво  –  всесезонний цикл, зміна вартості, дійсно в кожну пору року різна, але це не позначається на ціні продажу. Ми не бачимо об’єктивних причин для зростання вартості будівництва житлового будинку, як головної частини інвестиційно-будівельного проекту», -  стверджують у прес-службі компанії.

Отож, чим ближче до виборів, тим більше влада говорить про проблеми будівельної галузі та державної іпотеки.  Головне, аби в «приступі» передвиборчого популізму урядовці не забули про довгострокові обов’язки перед будівельника, та тисячами родин, що довірились, або  планують довіритись державі в її пільгових іпотечних програмах.

 
Коментарі (1)
Андрій Осадчий2
15 Серпня 2012 p. 10:48
Руїну подолано - стабільність відновлено - хабарі надано - відкати отримано - УКРАЇНУ ВТРАЧЕНО!