ГоловнаКолонкиКолонкиЗаконодавча реформа у сфері ОСББ спіткнулася... об землю

Законодавча реформа у сфері ОСББ спіткнулася... об землю

Питання землі – це революція, і ніхто цього спочатку не розумів, аж поки не почалися гострі дискусії

На попередньому засіданні, яке відбулося в грудні 2011 року, Комітет ВР України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики затвердив ключові питання щодо земельної ділянки, на якій розміщений будинок. Профільний комітет одноголосно проголосував, що земля під будинком (пляма забудови) повинна бути спільним майном власників квартир будинку, а прибудинкова територія – передається у постійне користування ОСББ. Утім, таке рішення спричинило величезний резонанс у парламенті – юристи ВР дали негативну оцінку документу.

Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов висловив своє бачення шляхів розв’язання проблеми.  

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку» був схвалений у першому читанні ще в липні минулого року. У Мінрегіоні сподіваються на якнайшвидше створення закону, оскільки цей документ сприятиме ключовій реформі у галузі ЖКГ – створенні та діяльності ОСББ. Закон стане сигналом і для інших наших співгромадян, які вже готові взяти на себе відповідальність допомогти державі в управлінні житловим фондом, зможуть користуватися більш досконалим законодавством та активніше створювати ОСББ.

Це найбільш активна частина наших громадян, яка хоче і може управляти житлом. Управляти так, як вони самі ж вважатимуть за потрібне. На жаль, створивши механізм власників окремих квартир, ми поки-що не створили інститут власників цілого будинку. Тому законодавство треба вдосконалювати, і ми звертатимемося до депутатів з проханням підтримати законопроект, який стане першим у цілій низці, розроблених Мінрегіоном

Ухвалення змін до законів, які регулюють створення і діяльність об’єднань співвласників багатоквартирного будинку, затягується через спірне питання землі, на якій цей будинок розташований. Питання землі – це революція, і ніхто цього спочатку не розумів, аж поки не почалися гострі дискусії. Цей проект по суті прирівнює мешканців багатоквартирних будинків до жителів власного будинку, які мають земельну ділянку в приватній власності.

Проблеми ОСББ є системними, і час, який ми витратили на спроби вирішити поточні питання діяльності об’єднань, яскраво показав, що приймати насправді дієві рішення потрібно на законодавчому рівні. Всі спроби вирішити питання якимись роз’ясненнями, відомчими рішеннями та наказами – половинчасті. Необхідний системний підхід, треба вдосконалювати законодавство. Тому Мінрегіон розраховує на підтримку у другому читанні профільним комітетом Верховної Ради остаточної редакції, щоб законопроект, який ми вже погодили із громадськістю, потрапив до сесійної зали.

 
Коментарі (0)